Carton Pack (Italië)

CartonShell en Social Plastic: twee manieren om vorm te geven aan het begrip duurzaamheid

Ondanks het feit dat plastic tijdens de coronapandemie als verpakking een streepje voor had, blijft de impact van kunststof op het milieu wereldwijd een groot probleem. Daarom houden overheden en instellingen deze actuele thematiek op de agenda.

Het Italiaanse Carton Pack blijft, dankzij de ruime internationale ervaring in het verpakken van versproducten, enkele innovatieve oplossingen ontwikkelen. De duurzaamheidskwestie, die door het bedrijf op globaal vlak als fundamenteel wordt beschouwd, wordt daarbij strategisch benaderd. Carton Pack staat voor doortastende actie op het gebied van ecologische en sociale duurzaamheid, in overeenstemming met de doelstellingen van de Verenigde Naties.

De weg die het bedrijf uit de Zuid-Italiaanse regio Apulië aanvankelijk had bewandeld, was die van alternatieve verpakkingen in papier en karton, zoals trays maar ook tassen. "Ook in de buitenlandse retail, vooral in Duitsland en Frankrijk maar ook in het VK, zien we een echte strijd losbarsten tegen plastic. De grote ketens leveren mooi werk als het gaat om het verminderen van het gebruik van plastic in omhulsels en trays", zeggen Floriana Vitale en Massimiliano Persico van de communicatie- en marketingafdeling van Carton Pack.

CartonShell
Het microgolfkartonnen alternatief van Carton Pack voor de bekende rPet clamshell heet CartonShell. "Dit gepatenteerde model is heel vochtbestendig, heeft een stevige structuur en is perfect geschikt voor afvullijnen en geautomatiseerde verpakkingsprocessen, ook met standaard sluitingen."

Cartonshell is stapelbaar en past perfect in kartonnen, Europool- en IFCO-kratten. De gebruikte materialen zijn karton en cellofaanfolie, waardoor ze volledig bij het oud papier mogen, aangezien ze uit 100% cellulosemateriaal bestaan.

"Bovendien lenen papieren en kartonnen verpakkingen zich gemakkelijk voor de zichtbaarheid van het merk van AGF-producten dankzij de mogelijkheid van zelfs complexe prints met geavanceerde technieken, die speciaal zijn ontworpen voor de specifieke behoeften van de markt", voegt Persico toe.

Maar het bedrijf onderzoekt ook andere alternatieve oplossingen. Zo deed er zich een kans voor toen het bedrijf in contact kwam met Plastic Bank, de sociale onderneming die zich bezighoudt met het verzamelen van plastic op de stranden en elders in de natuur of op straat in ontwikkelingslanden zoals Haïti, de Filippijnen, Indonesië en Brazilië. Het doel is dat het afvalplastic niet in de zeeën en oceanen belandt om watervervuiling en de vernietiging van het ecosysteem te voorkomen. En zo zag Social Plastic het licht.

Social Plastic
Het Zuid-Italiaanse bedrijf heeft voor twee wegen gekozen: een alternatieve grondstof voor kunststof aanbieden, maar ook het werken met plastic materiaal dat een geschiedenis heeft en waarvan de waarde duidelijk gecommuniceerd kan worden. "We hebben geprobeerd om waarde toe te voegen aan het zo vaak verguisde plastic. Het initiatief richt zich op het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden, waar de vervuiling door kunststof het hoogst is", legt Vitale uit. "Plastic Bank zamelt plastic afval in, slaat het op en zendt het naar centra waar het vervolgens wordt gewassen en ontsmet, om het weer bruikbaar te maken. De daaropvolgende verwerking tot plastic vlokken maakt het materiaal transporteerbaar en zo komt het bij ons terecht, als grondstof voor onze verpakkingen.”

Het is het begin van een nieuw bedrijfsmodel gebaseerd op een circulaire economie, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestaande hulpbronnen. Maar ook het verhogen van het welzijn en de welvaart van ontwikkelingslanden is een belangrijke factor door er werkgelegenheid te bieden aan bevolkingsgroepen in een sociaaleconomische precaire situatie, en door het inzamelen van afval dat vervolgens wordt omgezet in een nieuwe grondstof.

"En zo werd ons nieuwe H-model geboren, vervaardigd uit 100% Social Plastic gerecyclede grondstof die onze klanten een product van zeer hoge kwaliteit garandeert zonder enig verschil in structurele sterkte en productbescherming. Het Social Plastic H-model is geschikt voor bessen en cherrytomaten en de trays kunnen zowel met een deksel of topseal worden geleverd", zo legt Persico uit.

Het is verkrijgbaar in verschillende hoogtematen en past in de standaardkratten van Europool en IFCO en in kartonnen dozen voor 6 stuks van 30x40 en voor 12 stuks van 40x60. Door de markering aan de onderkant is het een zelfs voor de consument herkenbaar rPET-product.

Het Social Plastic H-model draagt de waarden van milieubescherming en sociale solidariteit uit en beantwoordt daarmee vanuit marketingoogpunt aan de verwachtingen van de moderne samenleving.

Door in te zetten op de diversificatie van materialen met een hoge mate van recycleerbaarheid, blijft Carton Pack de markt innovatieve oplossingen bieden om de milieu-impact van verpakkingen te verminderen. De projecten van Carton Pack in de toekomst zullen in toenemende mate gebruikmaken van rPet, bioplastic materialen (PLA, cellulose), papier en karton, die gemakkelijk gerecycled kunnen worden.

Voor meer informatie:
Carton Pack S.p.A.
Via Adelfia, Z.I.
70018 Rutigliano (BA) - Italië
+39 80 477 1440
mktg@cartonpack.com
www.cartonpack.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.