Juan Carro, NaturalCosBio:

'We zitten al in de post-Brexit modus'

Ondernemers die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk hebben in 2020 niet 1 maar 2 grote uitdagingen. De handel is zwaar getroffen door de coronacrisis. Daarnaast is Brexit een feit. Dat merkte ook Juan Carro, eigenaar van NaturalCosBio, een klein Nederlands-Spaans bedrijf dat handelt in de havens van Rotterdam en Valencia. Het bedrijf maakt en verkoopt veganistische proteïne-shakes en superfoods (voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan goede voedingsstoffen). "Het zijn nu spannende tijden, maar we moeten door blijven draaien", zegt Carro.

Juan Carro, NaturalCosBio, tijdens BIOFACH 2020

Biologisch en fair-trade
Carro startte het bedrijf 3 jaar geleden in Spanje. Als handelsadviseur zag hij een zakelijke kans in de groeiende vraag naar biologische producten en superfoods in Europa. Het gaf ook een kans om impact te maken op een duurzame en eerlijke keten. "Dus van de boeren tot aan de winkels." Hij besloot om ook een locatie in Rotterdam te openen. Volgens hem een belangrijke hub voor de distributie van biologisch voedsel. De ingrediënten voor de shakes en drankjes haalt hij via fair-trade van boeren in Bolivia en Peru. Met name biologische quinoa is een belangrijk ingrediënt van de producten van NaturalCosBio.

Van en naar het Verenigd Koninkrijk
Waar ligt dan de rol van het VK in zijn handel? Carro importeert proteïnen en gedroogde groenten uit Sheffield (Noord-Engeland). Die gaan met de boot naar Nederland en Spanje. Alle ingrediënten worden gemixt in Spanje. Daarna gaan de dranken in poedervorm, in milieuvriendelijke potten naar de schappen van kleine biologische winkels in Noord-Europa. Ook naar het VK.

Omdat Brexit zo’n grote rol speelt in de handel van NaturalCosBio is Carro vorig jaar met zijn leveranciers gaan praten over Brexit. "Om te kijken hoe zij zich voorbereiden." Ze hebben ook uitgezocht hoe het zit met de invoertarieven en de douanezaken.

Het bedrijf is daarmee niet anders dan andere bedrijven die importeren uit en exporteren naar het VK. Maar voor de handel in biologische voedingsmiddelen gaat er qua papierwerk meer veranderen door het vertrek van het VK uit de EU.

Het juiste papierwerk: ó zo belangrijk
Producteisen en certificaten spelen een grote rol bij de handel in voedingsmiddelen. Met name voor biologische producten. Binnen de EU zijn daar afspraken over gemaakt. Maar het VK is geen EU land meer. Na de overgangsperiode, dus per 1 januari 2021, gelden die afspraken dus niet meer. Om te kijken wat hij dan moet doen, putte hij uit zijn ervaring met import uit derde landen: Bolivia en Peru. "Want het VK is nu ook een derde land."

"Het regelen van het juiste papierwerk is ó zo belangrijk," zegt Carro. Afgezien van het regelen van de juiste bio-certificering en registraties moet iedere zending een Certificaat van Inspectie van de toezichthouder in het VK krijgen. Bedrijven die in soortgelijke producten handelen geeft hij ook mee: "Let op de eisen die de EU stelt aan voedselingrediënten uit derde landen. Vooral aan 'novel foods', nieuwe voedselingrediënten."

'We zitten al in de post-Brexit modus'
De juiste certificering is ook nodig om voedingsmiddelen en biologische producten op de Britse markt te kunnen verkopen. "En voor de verpakkingen van de producten, én het pallethout dat gebruikt wordt om ze op te vervoeren!" Kortom: certificaten zijn essentieel voor Carro’s handel. "Wij letten er op dat álles in onze keten milieuvriendelijk en duurzaam is en voldoet aan de EU-eisen. Pesticide-analyse, pallets, verpakkingen…Maar goed, in de nieuwe situatie moet je je verdiepen in de eisen van het VK". Voor 1 januari 2021 zit Carro in elk geval al klaar: "We zitten al in de post-Brexit modus."

Corona voert nu even de boventoon
Hoewel hij nog steeds de Brexit-ontwikkelingen in de gaten blijft houden, voert nu even iets heel anders de boventoon: corona. "Want je voorbereiden op veranderingen voor je handel is nog zorgwekkender als er ineens veel minder te handelen is," zegt Carro met een grinnik.

De in- en uitvoer kon wel doorgaan. Levensmiddelenwinkels zijn open gebleven. Carro prijst zichzelf daarmee gelukkig. "Maar onze producten zijn niet bedoeld voor massaconsumptie. Ze zijn gericht op mensen die er bewust voor kiezen." Veel bestellingen werden dus geannuleerd: "Het is logisch dat winkels niet het risico willen lopen dat ze door lockdowns met voorraden blijven zitten."

De coronacrisis vraagt net als Brexit veel uithoudingsvermorgen van Carro. Elke week bekijkt hij de ontwikkelingen om er rekening mee te houden in zijn continuïteitsplannen.

Carro trekt opeens een serieuze blik en vindt een parallel tussen corona en Brexit: "Het is de eerste keer dat we als ondernemers moeten dealen met zulke unieke macro-economische uitdagingen…en niet alleen met de al bekende uitdaging van het voorblijven op onze concurrenten."

Toch is er een verschil: "Je hebt geen controle over de corona-situatie. Je moet vertrouwen op de maatregelen. Maar op Brexit kan je je al wel voorbereiden."

Bron: Brexitloket.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven