Grondwatersituatie verbeterd, in sommige gebieden is stand nog laag

De neerslag van de afgelopen periode zorgt voor verlichting in grote delen van het land. Er zijn echter nog steeds regionale verschillen waar het gaat om de grondwaterstand. De afvoer van de Rijn en de Maas daalt in de komende weken, maar blijft naar verwachting voldoende om aan de watervraag te voldoen.

De waterschappen en Rijkswaterstaat blijven de situatie monitoren en genomen maatregelen blijven waar nodig van kracht, zoals het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, het regionaal instellen van beregeningsverboden en het inspecteren van droogtegevoelige kades.

Grondwaterstanden
De neerslag van de afgelopen periode heeft verlichting gebracht voor landbouw en natuur. Er zijn echter nog wel regionale verschillen. Zo zijn er gebieden waar de grondwaterstand nog steeds laag is, zoals op de hoge zandgronden in Oost- en Zuid-Nederland.

De drinkwatersector heeft geen knelpunten met de drinkwaterproductie. De oproep van de sector aan gebruikers blijft wel om bewust om te gaan met drinkwater. Scheepvaart ondervindt op dit moment geen hinder.

Neerslagtekort
De afgelopen weken waren de gemiddelde neerslag en verdamping in Nederland in balans. Na een droge start van de zomer is het neerslagtekort nu ongeveer op de lijn van de 5% droogste jaren gekomen. Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt 185 mm, en is daarmee de afgelopen weken niet verder toegenomen.

Droogtemonitor en LCW
Wanneer er sprake is van een (dreigend) watertekort of droogte, stelt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) een droogtemonitor op. Hierin worden de huidige situatie en de verwachtingen beschreven voor een eventueel watertekort of droogte. De informatie is gebaseerd op gegevens van onder meer waterschappen, het KNMI en Rijkswaterstaat.

Dagelijkse monitoring droogte
Rijkswaterstaat en de waterschappen monitoren dagelijks de situatie met het oog op eventuele problemen met droogte, watertekort of waterkwaliteit. Tijdens het droogteseizoen (jaarlijks van april tot oktober) gebeurt dit intensiever, omdat door het groeiseizoen en stijgende temperaturen een grotere kans op watertekorten aanwezig is.

Bron: Rijkswaterstaat


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven