Geen koffiebar maar onkruid wieden en bomen snoeien

De coronacrisis stelt iedereen in de voedselketen, van de boeren aan het begin tot de horeca- en festivalwerkers aan het eind, voor een enorme uitdaging. De eerste zit zonder werkers en de laatste zonder werk. De Seizoenarbeiders willen van deze twee grote uitdagingen één oplossing creëren. Een voorbeeld hiervan vinden we bij Hans Damen. Hij heeft een biologische appel en perenboomgaard in Dronten van ongeveer 17 hectare, die 20 jaar geleden in omschakeling is gegaan naar biologisch. Bij hem ging Jaap de Gruijter aan de slag. Hij woont in Epe en is fysiotherapeut en zelfstandig ondernemer met een mobiele espressobar. 

Jaap de Gruijter en Hans Damen. Foto: Flevocampus

Jaap: "Ik ben opgeleid als fysiotherapeut. In 2013 was er heel weinig werk en ben ik ernaast begonnen als barista. Sindsdien verkoop ik een deel van mijn tijd koffie op festivals en evenementen, met een kleine foodtruck. Dan kan je denken aan Bevrijdingsfestival Zwolle, maar ook kleinere evenementen als bruiloften, streekmarkten en dergelijke. Die combinatie van activiteiten als barista en fysiotherapeut ben ik heel erg gaan waarderen. Maar toen corona kwam kon het allebei plotseling niet meer. Als fysiotherapeut laat ik me doorgaans als ZZP’er inhuren. In tijden van crisis vlieg je er dan als eerste uit. En de afgelopen maanden was het gewoon niet druk in de praktijk, mensen durfden niet te komen."

"Met de koffiebar had ik de eerste paar weken nog wel hoop dat het goed zou gaan komen. Maar toen duidelijk werd dat er voorlopig geen grote evenementen georganiseerd mochten worden heb ik de hoop los gelaten dat dit een enigszins normaal seizoen met de koffiebar zou kunnen worden. Eigenlijk verwacht ik dat ik pas vanaf 2021 weer een beetje kan gaan draaien."

Naast Jaap werken onder andere een cateraar, een student in en iemand die door corona noodgedwongen is teruggekeerd van een reis door Nieuw Zeeland tussen de eindeloze rijen biologische appel- en perenbomen van teler Hans Damen. "In eerste instantie vond ik het best lekker om wat meer thuis te zijn, opeens kan je klussen gaan doen in huis die al een tijdje liggen. Maar uiteindelijk heb ik toch een grote behoefte om bezig te zijn, het liefst met andere mensen. En buiten. Dus ik ben online gaan zoeken naar werk en kwam ik de website van De Seizoenarbeiders tegen via een nieuwsbericht. Ik heb me gelijk ingeschreven en er werd eigenlijk behoorlijk snel contact met me opgenomen. En nu sta ik hier, in de boomgaard in Dronten."

"Deze dagen zijn we vooral bezig met het snoeien van zieke takken uit de bomen. Dat is nodig zodat de boom al z’n energie kan steken in de groei van gezonde takken en appels. Het duurde even om goed alle variaties van zieke takken te herkennen, maar inmiddels heb ik het goed in de vingers. Het werk bevalt goed, maar dat zal ook wel iets te maken hebben met het goede weer. Dit is een klus voor ongeveer twee weken, daarna zien we wel weer. In de tussentijd sta je lekker in de buitenlucht. En het is beter dan thuis zitten in ieder geval!"
 
Enthousiasme als extraatje
Teler Hans Damen is blij met het werken met de Seizoenarbeiders. "Normaal wordt het werk in deze tijd gedaan door Poolse medewerkers, in zomervakantie aangevuld door lokale scholieren. Dit jaar heb ik gekozen om te werken met De Seizoenarbeiders omdat ik het belangrijk vind om mensen die door corona zonder werk zijn komen te zitten een steuntje in de rug te geven. Daarnaast vind ik het ook prettig dat het makkelijker communiceren is omdat iedereen dezelfde taal spreekt."

"In deze tijd van het jaar is het vooral belangrijk om onkruid te verwijderen, en ziekte en schimmel weg te snoeien zodat die de bomen niet verder aantasten. Over een paar weken beginnen we met dunnen, dus op basis van tellingen bepalen hoeveel vruchten per boom we willen overhouden en de rest uitdunnen. En zo rond september, oktober gaan we oogsten."

Hans gelooft wel dat hij in de toekomst weer vooral met Poolse medewerkers zal werken. "Dat zijn ook gewoon goede werkers, en ik hoop dat deze mensen te zijner tijd hun gewone werk kunnen oppakken. Maar tot nu toe bevalt het werken met De Seizoenarbeiders goed. Er zijn nu mensen bij mij aan het werk die normaal niet in de agrarische sector zouden werken. Ik krijg regelmatig enthousiaste reacties van ze, dat het zo leuk vinden om in de buitenlucht tussen de bomen te staan, en tegelijkertijd te leren hoe het fruit geteeld wordt. Dat is echt een extraatje voor mij."

Voor meer informatie: www.deseizoenarbeiders.nl

Bron: Flevocampus


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven