Wat betekent Brexit voor biosector?

Het Verenigd Koninkrijk (VK) gaat de Europese Unie (EU) op 31 januari 2020 verlaten. Het VK is daarmee een ‘derde land’ geworden. Vanaf 1 februari is een overgangsperiode ingegaan die duurt tot en met 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht en onderhandelen de EU en het VK over een nieuw samenwerkingsakkoord.

Voor bedrijven is het belangrijk dat zij de relatief korte overgangsperiode benutten om hun voorbereidingen op Brexit voort te zetten. Los van de uiteindelijke afspraken over de toekomstige relatie met het VK, gaat er na de overgangsperiode sowieso sprake zijn van grensformaliteiten in het verkeer van en naar het VK.

Juridische situatie bio ná overgangsperiode
Hoe ziet de juridische situatie op het gebied van biologische producten eruit ziet na de overgangsperiode? Skal zet een en ander op een rij:

  • Het certificaat dat door een controleorgaan in het VK is afgegeven voor een biologisch product, dat ná de overgangsperiode op de EU markt is gebracht, is niet meer geldig.
  • Voor biologische producten die vanuit het VK naar de EU worden geïmporteerd na de overgangsperiode, zijn de regels die zijn vastgelegd in artikel 45 van VO (EU) 2018/848 van kracht.
  • Aanvullend aan de regels die zijn vastgelegd in bovenstaand artikel, kunnen biologische producten vanuit het VK geïmporteerd worden onder de overgangsregels van artikel 57 van VO (EU) 2018/848.
  • Biologische producten uit een ander derde land dan het VK kunnen als biologisch geïmporteerd worden na de overgangsperiode.

Dit is op basis van de certificaten die zijn afgegeven door de controleorganen die zijn erkend in overeenstemming met:
artikel 45 en 57 van VO (EU) 2018/848 voor het betreffende derde land, inclusief erkende controleorganen in het VK.

Terugtrekkingsakkoord
Meer informatie over andere belangrijke onderdelen uit het terugtrekkingsakkoord is uitgebreid te vinden op de website van Skal, zoals voedsel van niet-dierlijke origine & voorbeeld, voedsel van dierlijke origine, Noord-Ierland & Brexit

Geen vrij verkeer van goederen en personen
Het Europese vrije verkeer van goederen en personen is na de overgangsperiode niet meer van toepassing op het VK. Naarmate meer bekend wordt over de toekomstige relatie, kunnen bedrijven hierover informatie vinden op Brexitloket.nl en in de Brexit Impact Scan. Daarnaast raadt Skal aan contact op met uw handelspartner in het VK om op de hoogte te blijven van de specifieke eisen.

Voor meer informatie: www.skal.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven