Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jos Fransen (Reudink): "Met recht een pluimveehouder van de toekomst"

Gedrevenheid en ambitie brengt Agroscoopwinnaar verder

In 2017 stapten Evert en Lisa Bakker redelijk 'groen' in het pluimveebedrijf van Everts oom en tante. Zij emigreerden naar Canada en zochten een opvolger voor hun leghennenbedrijf in het Friese It Heidenskip. Na enkele maanden proefdraaien namen de jonge ondernemers het bedrijf definitief over en lieten er hun eigen visie op los. In mei dit jaar wonnen ze de Reudink Agroscoopbokaal voor hun goede prestaties.

Van links naar rechts: Johannes, Evert, Marit en Lisa Bakker.

Split Feeding
'De Utrín' is een echt familiebedrijf. Naast Evert en Lisa werken ook Everts ouders Johannes en Ymkje vier dagen per week mee in het bedrijf. Tijdens die dagen werkt Evert als zelfstandig hovenier. Reudink pluimveespecialist Jos Fransen (foto rechtsonder) is samen met dierenarts Roland Bronneberg en hennenleverancier Broederij ter Heerdt de steun en toeverlaat van Evert. Van hen leerde hij het vak. In een gezamenlijke WhatsApp-groep delen ze de resultaten en zitten ze er bovenop om waar nodig bij te sturen. "Evert is altijd op zoek naar manieren om technisch en financieel te verbeteren", weet Jos Fransen. De afgelopen ronde zijn ze gestart met Split-Feeding. "Dit voerconcept gaat uit van een energie- en eiwitrijk ochtendvoer en een kalkrijk middagvoer", legt Jos uit. "Het principe is gestoeld op de cyclus van de ei-ontwikkeling, waarbij de hen vooral 's nachts bezig is met de aanmaak van de eischaal. Doordat het nutriëntenaanbod beter aansluit bij deze cyclus, neemt de eischaalkwaliteit en voerefficiëntie toe en dalen de voerkosten en mestproductie. Je voert immers geen overbodige nutriënten meer."

Topprestaties
Dat de eischaalkwaliteit beter is merkt Lisa meteen bij het rapen: "Eieren gaan minder snel stuk en hebben een mooiere kleur." Evert vult aan: "Aan het einde van de ronde werd slechts 2% tweede soort eieren uitgesorteerd en de breuksterkte was met 40 punten zeer goed." De toepassing van Split-Feeding is ook positief voor de legprestatie en levensduur. "De recent afgesloten koppel heeft een topprestatie geleverd met 404,7 eieren per opgezette hen op 85 weken (norm 385 eieren) en 50 weken lang een legpercentage boven de 90%. Een topprestatie voor de bruine Lohman leghennen", vindt Jos.

Toekomstplannen
De ondernemende pluimveehouders kijken al weer vooruit. "Sinds kort zijn we gestart met managementprogramma Lay-Insight om nóg korter op de resultaten te zitten", vertelt Evert. "Ook verbeteren we de kwaliteit van de uitloop door drainage, ophoging met zand en houtsnippers. En wellicht dat we notenbomen plaatsen als beschutting voor de hennen en verkoop van noten."

"Duurzaamheid, gezondheid, dierenwelzijn, management, voeding en techniek stemmen we zo goed op elkaar af. Met recht een pluimveehouder van de toekomst dus", vat Jos samen.

Voor meer informatie: jos.fransen@reudink-bio.eu en www.reudink-bio.eu  

Publicatiedatum: