Verdringen Odin honingbijen wilde bijen?

Deze vraag kwam bij Odin binnen naar aanleiding van berichten vorig jaar dat honingbijen wilde bijen zouden verdringen in gebieden waar imkers veel bijenvolken plaatsen. Er leven zo'n 363 wilde bijen-soorten in Nederland. De meesten daarvan leven solitair en zijn soms afhankelijk van maar een paar of soms één plantensoort. Hiervan staan 181 soorten op de rode lijst en zijn dus bedreigd.

Het ene insect verdringt de andere
Bijzondere discussie, dacht Odin imker Jos Willemse eerst toen hij hier van hoorde. "Er zijn honderden zo niet duizenden insecten en andere levende wezens die elkaar verdringen. Ik ben geneigd het om te draaien. In de natuur werken alle wezens juist met elkaar samen en komen ze tot een balans."

"En ja, het is vaak waar: waar de mens verschijnt, wordt deze balans vaak verstoord. Het gaat er om hoe we de balans verstoren en of we dit in samenwerking met de natuur doen met respect en waardering voor het geheel of juist niet. Ook moeten we gericht zijn op lange termijn samenwerking. Dat het hier en daar flink fout gaat en is gegaan weten we nu."

"Ook imkers zijn mensen. En inderdaad: als er te veel volken naar een plek gebracht worden omdat daar iets massaal staat te bloeien, kan dat een verstorend effect op de andere insecten hebben, die daar ook van deze nectar en stuifmeel moeten leven."

We worden wakker
Dat dit nu plaatsvindt en in de media komt, waardoor mensen vragen gaan stellen, komt naar de indruk van Jos omdat we in een tijd leven waarin we wakker aan het worden zijn. "Gelukkig, want al vele decennia worden alle insecten verdrongen. Met name door gif en het op zeer grote schaal ontbloemen van het landschap. Vogels en vele insecten soorten zijn hiervan het slachtoffer. Het kopen van biologische en biodynamische producten helpt al enorm om het tij te keren."

Odin imkerij verstoort niet
De Odin imkerij doet niet mee aan deze verstoring, benadrukt Jos. "Wij plaatsen maximaal drie bijenvolken per boerderij en we reizen niet met deze volken. We verzorgen nu circa 70 bijenvolken op 24 locaties. Onze volken kunnen zich daardoor juist verbinden met het landschap. Ook werken wij samen met onze boeren aan de verbetering van de bijenbiotoop. Dit komt vele insecten ten goede. Niet alleen de honingbijen. Het gaat bij ons niet primair om het winnen van honing, maar om het verzorgen van het gehele landbouwbedrijf waar de insecten (en vogels) een wezenlijk deel van uit maken."

"Gelukkig werken een heleboel imkers (en andere burgers) mee aan de verbetering van de (lokale) bijenbiotoop. En ook steeds meer boeren doen mee. Alleen samen zullen we er in slagen om het landschap insectvriendelijk te maken, te beginnen door biologische en biodynamische levensmiddelen te kopen."

Bron: Odin  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven