WPK voegt bio toe aan assortiment

"Biologische teelt biedt lessen voor gangbare teelt"

Tholen - Westlandse Plantenkwekerij WPK heeft sinds april 2020 het Skal-certificaat en levert sindsdien naast het gangbare assortiment ook biologische kool- en groenteplanten. Volgens Tjebbe van den Berg en Wim in 't Groen biedt de biologische teelt lessen voor de gangbare teelt. "Je gaat anders om met middelen en weerbaarheid. Die kennis kunnen we toepassen om ook onze gangbare producten te verbeteren door bijvoorbeeld meststoffen en chemie anders toe te passen."

Tjebbe van den Berg met het Skal-certificaat.

Het idee om uit te breiden met een biologisch assortiment ontstond enkele jaren geleden toen een klant vertelde dat hij overwoog om biologische tomaten te gaan telen. Wim: "Toen rees bij ons de vraag, gaan we zo'n klant faciliteren of moeten we hem laten gaan. Wij zijn ons toen in de biologische teelt gaan verdiepen en onderzochten de mogelijkheden."

Groeiende markt
Dit was voor WPK het juiste moment om in de biomarkt te stappen. Wim: "Onze verkopers merken dat de markt weliswaar nog niet groot is, maar wel groeiende. Door er nu op in te spelen, kunnen we meegroeien met de markt. Over vijf jaar hadden we wellicht achter de feiten aangelopen." Tjebbe vult aan dat hij verwacht dat er in de komende tien jaar  in de tuinbouw steeds minder (chemische) middelen worden zullen gebruikt. "Deze trend heeft zich enkele jaren geleden al ingezet en zal zich in de toekomst ook voortzetten, zowel gedreven vanuit de overheid als vanuit de telers zelf. De markt zal meer naar bio verschuiven, hoewel het door het prijsverschil de gangbare markt niet zal overrulen."

Dichtgetimmerd protocol
Om het Skal-certificaat te verkrijgen, moest het nodige papierwerk worden geregeld. Wim: "Na enkele jaren van experimenteren met de teelt, beschreven we het hele proces in een protocol en hoe we de biologische productie scheiden van de gangbare teelt. Zo hebben we bijvoorbeeld in de kooltuin het watersysteem iets aangepast, zodat er geen waterstromen vanuit de gangbare teelt naar de bioteelt kunnen lopen. Andersom is dat minder erg." Doordat het protocol helemaal dichtgetimmerd was, om alle risico's uit te sluiten, was de certificering uiteindelijk vrij snel geregeld.

Nieuwe klanten en compacte planten
De eerste biologische koolplanten werden in mei geleverd. De toevoeging van bio aan het assortiment leverde WPK al enkele nieuwe klanten op. De plantenkwekerij levert koolplanten in vrijwel heel Europa.

De reacties van klanten op het biologische plantmateriaal zijn positief, vertellen de heren. Tjebbe: "Onze klanten zijn erg tevreden over de kwaliteit van de planten en we zien dat ook terug in de kas. De biologische koolplanten groeien compacter in vergelijking met de gangbare planten. Dat heeft te maken met de samenstelling van de meststoffen. Het is erg interessant om de groeiwijze te bekijken. Hier leren we van. We willen altijd streven naar het optimale."

 

Voor meer informatie:                                              Westlandse Plantenkwekerij
info@wpk.nl
www.wpk.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.