Recordstijging aantal werklozen in juni

Het aantal werklozen steeg in de afgelopen drie maanden fors. Er vond een stijging van 4,3 procent plaats. Drie maanden geleden waren er 131 duizend werklozen in ons land, nu zijn dat er 404 duizend. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. Het UWV registreerde eind juni 301 duizend lopende WW-uitkeringen, dat is evenveel als in mei. 


De cijfers zijn voorlopig.

Meer werklozen én meer werkenden in juni
In de eerste maanden na het uitbreken van de coronacrisis kromp de beroepsbevolking sterk. Van degenen die hun baan verloren werden er relatief weinig werkloos doordat de meesten niet zochten naar werk en/of daarvoor niet beschikbaar waren. Wie niet aan die voorwaarden voldoet, wordt niet tot de beroepsbevolking gerekend, schrijft het CBS.

In juni groeide de beroepsbevolking met 119 duizend mensen. Meer mensen kwamen op de arbeidsmarkt die in de maanden daarvoor niet zochten of niet beschikbaar waren voor werk en daardoor niet tot de beroepsbevolking behoorden. Een deel van hen kwam ook weer aan de slag, maar een groter deel werd werkloos. Het aantal werkenden groeide met 45 duizend en het aantal werklozen nam in juni sterk toe, met 74 duizend.

De cijfers zijn voorlopig. 

Werkloosheidspercentage stijgt uitzonderlijk snel
Met 404 duizend werklozen in juni was 4,3 procent van de beroepsbevolking werkloos. In mei was dat nog 3,6 procent. De werkloosheid nam het meest toe onder 15- tot 25-jarigen (van 9,5 naar 10,7 procent). Onder 25- tot 45-jarigen groeide de werkloosheid van 2,9 naar 3,7 procent, onder 45-plussers van 2,2 naar 2,6 procent, meld het CBS.

UWV: aantal WW-uitkeringen blijft gelijk in juni
Het aantal lopende WW uitkeringen is in juni nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met mei, meld het UWV. Eind juni verstrekte UWV 301 duizend WW-uitkeringen. Het is voor het eerst sinds maart dat het aantal WW-uitkeringen niet is toegenomen. In totaal zijn er sinds eind februari ruim 60 duizend lopende WW-uitkeringen bijgekomen.

Bron: CBS


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven