Theo Heijboer van ERF bv:

"Groenbemester om stikstof te binden of produceren"

De beheerder van de restgronden in Flevoland (ERF bv) werkt biologisch en met oog voor biodiversiteit. Theo Heijboer van ERF gebruikt mengsels die passen in de rotatie. Daarbij kijkt hij primair naar de behoefte aan stikstof. Een mengsel heeft als doel om de stikstof vast te houden of die te produceren.

"Voor een stikstof vastleggende groenbemester kiezen we na erwten, bonen, vroege koolteelt of aardappelen, die veel stikstof achterlaten", zegt Theo. "Je wilt dat niet laten uitspoelen, dus maken we gebruik van de eigenschap van een groenbemestermengsel om die stikstof vast te houden."

ERF kiest de samenstelling van de groenbemesters zo dat ze de voeding van bodem en gewas ondersteunen en de biodiversiteit versterken. Foto: ERF

De stikstof producerende groenbemesters die ERF gebruikt, zijn zeer geschikt na een teelt die een arme stoppel achterlaten. Bij graan kiest Theo die mengsels met vlinderbloemigen of na uien, een gewas dat weinig voeding voor een volgend gewas nalaat.

Over de keuze van groenbemesters praat Theo voor het graan geoogst wordt met Sander Bernaerts van zaadleverancier Neutkens. "Ik laat alles op maat samenstellen. In het mengsel zonder vlinderbloemigen kozen we voor haver, facelia, niger, olievlas en zonnebloem. In het mengsel dat stikstof produceert zit zomerwikke, Alexandrijnse klaver, haver, olievlas, niger en zonnebloem."

De bodembiologie is bij de soortenkeuze het belangrijkste. Daarnaast hebben de facelia en zonnebloem een meerwaarde als herfst- en wintervoedsel voor de bijen. "We willen de natuurlijke bestuivers in stand houden. Onze veldbonen hebben baat bij de hommels voor de bestuiving. Ga er maar eens in de zomer tussen staan, dan hoor je het overal zoemen van de insecten."

ERF won dit jaar de Ekoland Innovatieprijs voor biologische ondernemers. Met strokenteelt brengt het bedrijf meer biodiversiteit in de landbouw, ten gunste van een weerbare teelt. Heijboer merkt de impact van de samenwerking met de natuur bij de teelt en de mensen van ERF zien de prijs als een beloning voor hun inspanning op het gebied van biodiverse landbouw.

Soorten die niet in de mengsel passen
Dat ERF zelf de samenstelling van de groenbemesters wil bepalen heeft te maken met de gewassen in hun rotatie. Theo: "We willen geen erwten in de groenbemester mengsels, omdat we dat gewas al intensief telen. Daarnaast hebben we liever geen kruisbloemigen erin. Het is bekend dat die niet de mycorrhiza schimmels in stand houden. Wij merken dat ook na een koolteelt. Voor een uienteelt hebben we graag mycorrhiza's in de bodem, want dat gewas heeft daar veel baat bij."

Winter over
ERF wil in de toekomst meer doen met groenbemesters die de winter over blijven staan. "We kunnen die in het najaar zaaien. Bij een volggewas dat we vroeg in het voorjaar willen zaaien wil je dan geen deken van groenbemester hebben, want we werken met gereduceerde grondbewerking. Als we juist een late volgteelt hebben, zoals bij een late koolsoort, willen we dat de groenbemesters juist wel winterhard zijn, zodat ze veel stikstof vasthouden voor de koolteelt. We werken de groenbemesters dan ongeveer vier weken voor het planten van de kool in, zodat de voeding eruit vrijkomt als de kool groeit. In die groenbemester mengsels kunnen we winterwikke, winterhaver en incarnaatklaver toepassen."

Voor het inwerken en klaarleggen van de grond na de groenbemester heeft Heijboer goede ervaring met een combinatie van werktuigen. Een Paragrubber trekt de grond wat dieper los en de rotorkopeg maakt een fijn bed voor het zaaien. "We hebben met deze combinatie ook goede ervaringen bij het zaaien van de groenbemesters. Sinds dit jaar werken we met een messenwals. Die laat de groenbemester wat grover achter dan wanneer je hem tot moes slaat met een klepelmaaier. Het lijkt erop dat het bodemleven dan veel meer kan met dat materiaal dat wat meer structuur heeft."

Zelfs voor het maken van de ruggen voor aardappelen is een iets ruigere verwerking van de gewasresten geen punt, is de ervaring bij ERF. "Oogstresten of resten van groenbemesters zijn geen probleem, als je de mechanisatie maar goed kiest. We zaaien de bieten gewoon in een afgestorven groenbemester", besluit Theo.

Voor meer informatie: 

Sjaak Blok
Neutkens
jblok@neutkens.nl 
www.neutkens.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven