Plant een microbos in je tuin

"Willen mensen helpen om te onttegelen"

"De afgelopen jaren werden we telkens verrast door aanhoudende droogte waar mensen, dieren en planten veel last van hadden. Steeds meer Nederlanders hebben een betegelde tuin en zitten daardoor in een soort woestijnoven", aldus Maarten Bruns van IVN Natuureducatie. Daarom ontwikkelde stichting IVN in samenwerking met Sprinklr en ondersteuning van ASN Bank 'Tuiny Forest'. Een makkelijk te planten tuinpakket van inheemse bomen, struiken en kruiden, waarmee je binnen een halve dag een inheems microbos van 6 vierkante meter in je tuin aanlegt. Het planten van een Tuiny Forest zorgt voor betere waterberging én meer leven in je tuin. Maarten: "Met dit pakket willen we mensen helpen om te onttegelen, zodat ze zelf hun tuin prettiger kunnen maken en tegelijkertijd bijdragen aan het verminderen van ingewikkelde milieuproblemen." Vorig jaar zetten 600 mensen de stap en plantten samen 3600 m2 tuinnatuur aan. De inschrijving voor de nieuwe ronde 'Tuiny Forest' is dinsdag 14 juli van start gegaan. 

Tuiny Forest: een ochtend klussen, jaren plezier
Maarten: "Ons motto is: tegels eruit, groen erin. Maar niet iedereen weet hoe je dit moet aanpakken. Daarom stelden we een compleet pakket samen voor de (kleine) tuinbezitter die 6 vierkante meter vrij wil maken voor een eigen inheems microbos." Hulp bij het aanleggen en tips voor onderhoud en biodiversiteitsonderzoek zit ook bij het pakket inbegrepen. Iedereen kan mee doen, je hoeft echt geen groene vingers te hebben om een Tuiny Forest te planten.

Goede planten, goede zorg, géén gif
IVN Natuureducatie werkt in dit project samen met Sprinklr, een plantenwebshop die biologische tuinplanten verkoopt. Liedewij Loorbach, mede-oprichter van Sprinklr: "Wij willen mensen er graag bewust van maken dat het goed is om te kiezen voor planten die gekweekt zijn zonder pesticiden en mensen ook de kans bieden om onbespoten planten te kopen. Die zijn nog maar weinig te krijgen in de tuincentra. Tuiny Forest geeft echt een boost aan een groen en biodivers Nederland. Daarom is deze samenwerking met IVN zo te gek."
 
Waarom inheems?
Een Tuiny Forest bestaat uit een mix van duurzaam gekweekte, inheemse (wilde) planten. Deze planten zijn ons genetisch goud en staan om allerlei redenen sterk onder druk. Zo is bijvoorbeeld nog maar 3% van onze bomen autochtoon inheems. Bomenonderzoeker Bert Maes, geeft meerdere argumenten om wild plantmateriaal te stimuleren (Bert Maes, 2019). Zo kan wild plantmateriaal zich veel beter aanpassen aan klimaatveranderingen dan gecultiveerde soorten omdat ze genetisch diverser zijn. Onze eigen wilde planten zijn bovendien helemaal aangepast aan onze bodemtypes. Bovendien komen veel van onze bomen en struiken oorspronkelijk uit het zuiden en bezitten ze het potentieel om met hogere temperaturen om te gaan. Bert Maes geeft ook aan dat het 'eigenlijk heel logisch is' dat we onze eigen wilde natuur beschermen, zeker omdat er nog maar zo weinig van over is. 

IVN Natuureducatie onderstreept deze bevindingen en benadrukt dat het vergroenen van je tuin met wilde planten bovendien meer bijen, vlinders en vogels aantrekt. 

Tuiny Forest pakket
Tuiny Forest is een onderdeel van het programma 'Natuur in de Buurt'. De microbosjes stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van versteende buurten. ASN Bank werkt als partner van IVN Natuureducatie en Sprinklr mee aan het versterken van dit programma. Onze gezamenlijke missie is om alle tuinen in Nederland te vergroenen, zodat er een natuurpark ontstaat dat groter is dan de Veluwe. Het pakket kost €119,95 en is te bestellen op de website van Sprinklr.

Wat zit er in?

  • 10 inheemse bomen en struiken
  • Kruidenmix met 27 soorten inheemse kruiden
  • Een zakje 'Bodemliefde' (speciale biologische grondverbeteraar)
  • Inheemse Bomenwaaier, met de bomen en struiken van Nederland
  • IVN-Natuuracademie training 'Tuiny Forest'
  • Handleiding aanleg Tuiny Forest
  • Tuiny Forest helpdesk support

Klik hier voor meer informatie over Tuiny Forest.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.