Vrijdag 17 juli

Informatieavond: 'Geen kringloop zonder poep en plas van de mens'

Waarom kan er wel mest van koeien en varkens gebruikt worden voor de landbouw, maar gebruiken we geen mensenmest? Mensenmest wordt niet teruggeleid in de teelt van planten maar verbrand, net als de biomassa van bomen. Op vrijdag 17 juli wordt er in Grand Café Utopie in Den Haag (Waldeck Pyrmontkade 116) een informatieavond georganiseerd met de titel 'Geen kringloop zonder poep en plas van de mens'.

Het sluiten van de kringloop met mensenmest is geen nieuw idee. Men zamelde in Azië in de negentiende eeuw massaal mensenmest. Ook in Europa haalde men menselijke uitwerpselen op als grondstof voor compost, op kleinere schaal. Totdat de industrialisering de voorrang kreeg en kunstmest de prioriteit kreeg.

"Om naar een circulaire economie te gaan, moeten organische kringlopen gesloten worden. De landbouw speelt hierin een sleutelrol. Het ministerie van LNV heeft als doel om in 2030 wereldwijd toonaangevend te zijn op het gebied van kringlooplandbouw.  Een van de dingen die wij als Utopie opvallend vonden bij het lezen van de realisatieplan visie van de ministerie van LNV was het volgende: “Door nutriënten afkomstig uit dierlijke en humane ontlasting te herwinnen, kan nog efficiënter met grondstoffen en hulpbronnen worden omgegaan.” Het wordt dus wel benoemd, alleen lijkt het erop dat er nog niet genoeg aandacht voor is."

"Kringlooplandbouw is een illusie als je het belangrijkste dier in de voedselketen geen onderdeel maakt van de cyclus tussen planten en mest. Dat dier heet mens, de toppredator in het moderne voedselsysteem.” aldus Wageningse onderzoeker Theun Vellinga, een van de sprekers tijdens de informatieavond.

De informatieavond vindt plaats in grand café Utopie en het begint om 20:00 uur. In verband met de corona maatregelen is er in Utopie plaats voor 40 bezoekers. Deelnemers dienen zich vooraf op te geven door een e-mail te sturen aan cafe@utopie.nl. De avond zal ook worden opgenomen om online terug te kunnen kijken.

Voor meer informatie: www.utopie.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven