Nieuwe IBV-stam wijkt sterk af van bekende stammen

Het infectieuze bronchitis virus (IBV) komt wereldwijd in veel varianten voor. Volgens de Wereldbank is het virus na vogelpest de grootste schadeveroorzaker in de pluimveehouderij. Sinds begin 2018 is op ruim 60 Nederlandse pluimveebedrijven met zichtbare verschijnselen een ongebruikelijke IBV stam gedetecteerd. Met ei-productieproblemen en verhoogde uitval door een co-infectie met E. coli tot gevolg. In opdracht van de pluimveesector onderzocht GD deze nieuwe IBV-stam. Lijkt deze nieuwe stam op de stammen die we al kennen?

Door het serotype te bepalen van de nieuwe IBV-stam wordt duidelijk wat voor stam het is, en wat voor impact deze kan hebben. Een serotype is een specifiek subtype van een bepaalde ziekteverwekker, IBV in dit geval. Dit is één belangrijke eerste stap in het bepalen van de mogelijke gevolgen die de nieuwe stam heeft. GD heeft dit onderzocht, dankzij financiering via de onderzoeksbijdrage van de pluimveesector.

Nieuwe IBV-stam wijkt sterk af van bekende stammen
Via diverse testen bleek de nieuwe IBV-stam (D181) een nieuw serotype te zijn. De stam is wel genetisch en serologisch verwant aan een bekende stam (D1466), maar wijkt toch te sterk af om tot één van de bekende serotypen gerekend te kunnen worden. Hierdoor kan de impact van de stam onvoldoende ingeschat worden en is er verder onderzoek naar gedaan.

Huidige vaccinstammen mogelijk niet effectief tegen nieuwe IBV-stam
In het vervolgonderzoek leidde infectie met de nieuwe stam (D181) bij volwassen leghennen zonder co-infecties tot milde legdaling en zonder respiratoire verschijnselen. Dat klinkt niet heel erg, maar dit beeld wordt onder experimentele omstandigheden ook gezien bij andere IBV-stammen die in het veld wél ernstige schade veroorzaken. Ook gaven de beschikbare vaccinstammen slechts beperkt neutraliserende antistoffen tegen D181. Het is dus niet zeker of de huidige vaccin(combinatie)s voldoende bescherming bieden tegen de nieuwe IBV-stam.

Kortom, de nieuwe IBV-stam is een nieuw serotype, leidt experimenteel tot milde legdaling en is mogelijk niet te bestrijden via de huidige vaccinstammen. Om deze redenen laat de pluimveesector ook in 2020 onderzoek uitvoeren naar deze stam. 

Bron: Avined


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven