Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In gesprek met Tony Romanazzi

Grote vraag naar Italiaanse biologische pitloze druiven

Het tafeldruivenseizoen in de Italiaanse regio Puglia komt in een stroomversnelling, met name voor de pitloze rassen, die in het buitenland bijzonder worden gewaardeerd. Wij spraken met Tony Romanazzi, uit het tuinbouwgebied van Castellaneta in de provincie Taranto, die in deze periode op het punt staat een aantal gepatenteerde pitloze druiven van SNFL, IFG, ARRA en Sun World te gaan oogsten.

Tony Romanazzi

"Dit jaar is het echte probleem, afgezien van het coronavirus en al zijn implicaties, het klimaat, dat niet al te gunstig is geweest. Schommelende temperaturen en plotselinge en hevige regenval veroorzaakten moeilijkheden, maar hadden gelukkig geen echte invloed op de algemene kwaliteit van onze gewassen. De druiven zijn vrij goed gegroeid, met regelmatige trossen. Onze gewassen zijn in goede staat en hebben geen fytosanitaire problemen," aldus Romanazzi.

"Wij beginnen over een paar dagen met oogsten, dus ik heb nog geen duidelijk beeld van de commerciële situatie. Voorlopig is het nog te vroeg om voorspellingen te doen. Wat al enkele jaren duidelijk is, is dat het handelsvenster in juli erg belangrijk is geworden voor pitloze druivenrassen en mogelijkheden biedt die tien jaar geleden waren uitgesloten. Vooral in het buitenland, maar sinds enige tijd ook in Italië, hebben pitloze rassen bewezen een grotere capaciteit te hebben op de markten dan rassen met pit."

"Nieuwe consumententrends hebben ons gedwongen tot rassenvernieuwing, die zich in de loop der jaren heeft vertaald in een nieuwe manier van werken, met als gevolg het laten verdwijnen van historische rassen, investeringen voor herbeplanting, aanpassing aan nieuwe teelttechnieken en grote inspanningen om de kwaliteit in continuïteit te waarborgen, om aan de eisen van de consument te voldoen. We zijn nog steeds bezig met het verfijnen van onze teeltprocessen, zodat de rassen hun maximale potentie kunnen bereiken. Gelukkig worden we geadviseerd door de veredelingsbedrijven die nauw met ons samenwerken om betere resultaten te behalen."

Het bedrijf van Tony Romanazzi teelt ook citrus op 70 hectare grond, waaronder sinaasappelen en clementines (gepatenteerd) van oktober tot april. De teelt van brassica's is daarnaast intensief, met 80 hectare bloemkool van november tot mei. De overige gebieden zijn bestemd voor rotaties, in overeenstemming met de regels voor de biologische teelt.

"In het buitenland is de belangrijkste bestemming van onze referenties Duitsland, maar we beleveren ook de Italiaanse markt. Het belangrijkste afzetkanaal blijft de grootschalige detailhandel. Ons potentieel is echt groot, maar soms worden we beperkt door regelgeving en commerciële principes die de sociaal-economische ontwikkeling van het gebied afremmen. Daarom zijn wij blij met de gezamenlijke initiatieven zoals het BIA Consortium, gecoördineerd door Gianluca Schiassi, die fungeren als versnellers voor biologische teeltbedrijven," besluit Romanazzi.

Voor meer informatie:
Tony Romanazzi
Azienda Agricola Romanazzi
Via Borgo Perrone, 105
74011 Castellaneta (TA) - Italië
+39 338 93 97 117
[email protected]
www.romanazzifruit.com

Bia Soc. Consortile S r.l.
Gianluca Schiassi
Traversa San Gervasio 16
48012 Bagnacavallo (RA) - Italië
+39 335 6501764
[email protected]
www.consorziobia.eu

Publicatiedatum: