Schouten laat veevoermaatregelen doorrekenen

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat opnieuw kijken naar de veevoermaatregelen die ze instelde in het kader van de stikstofproblematiek. De tijdelijke maatregel die per 1 september zou ingaan, stelt een maximum aan het ruw eiwitgehalte van krachtvoer in Nederland. Het eiwit dat niet door het dier wordt opgenomen, wordt in de vorm van stikstof uitgestoten. Door het eiwitgehalte in het voer te beperken, wordt de stikstofuitstoot teruggebracht. De stikstofruimte die daarbij vrijkomt, wil het kabinet besteden aan woningbouw en infrastructuur.

Schouten laat het Planbureau voor de Leefomgeving een doorrekening maken van het de 3% reductie van het ruw eiwitgehalte dat als alternatief door de sector werd voorgesteld. Eind augustus wordt het resultaat van deze doorberekening verwacht.

Diergezondheid
Daarnaast buigt de minister zich over welke gevolgen haar maatregel heeft voor de diergezondheid. "Diergezondheid is ook voor mij een uitgangspunt waar niet aan getornd mag worden en daarom begrijp ik de zorgen die hier bij boeren over leven", schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. "Om zeker te stellen dat de risico’s voor de diergezondheid adequaat zijn geadresseerd, ben ik in gesprek met deskundigen van onder andere de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Mocht hieruit naar voren komen dat aanvullende diergezondheidsrisico’s te verwachten zijn, dan zal ik de regeling hierop aanpassen." 

Klik hier om de Kamerbrief te lezen.

Bron: Ministerie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven