Biologische meelwormenkwekerij:

Van afgekeurde wortels naar hoogwaardige eiwitten

De vraag naar plantaardige eiwitten groeit en consumenten gaan steeds duurzamer en bewuster eten. Maatschap Batterink-Drost uit Nijkerk werkt aan een biologische meelwormenkwekerij en wil met laagwaardige reststromen - zoals kromme en gebroken wortels - hoogwaardige eiwitten produceren voor menselijke consumptie. “Op die manier leveren we een positieve bijdrage aan de voedselvoorziening en gaan we voedselverspilling tegen. Ook verminderen we de uitstoot van schadelijke stoffen,” zegt eigenaar Rowin Batterink. Het wachten is nog op wet- en regelgeving. Oost NL ondersteunt het jonge bedrijf via het programma De Groeiversneller.

Nieuwe markt
Milieu- en diervriendelijke bedrijfsvoering is Batterink met de paplepel ingegoten. Zijn ouders runnen een biologische boerderij, die Batterink over een jaar of twee zal overnemen. Zes jaar geleden werd zijn aandacht getrokken naar de kweek van insecten: “Ik las er iets over en het leek me erg interessant als nieuwe bedrijfstak.” In de loop van de jaren onderzocht Batterink de diverse mogelijkheden en startte in februari 2020 met de meelwormen. “Het past heel goed bij onze duurzame manier van werken en het innovatieve karakter spreekt mij erg aan. Het is een hele nieuwe markt, er moet nog veel uitgezocht worden.” Ook moet er nog verdere regel- en wetgeving komen voor de insectenmarkt, ‘Brussel’ werkt eraan maar: “Het is nog niet zo 1, 2, 3 voor elkaar,” verwacht Batterink.  Zolang er geen of weinig wetgeving is levert Batterink de (levende) wormen uitsluitend aan de diervoedersector, bijvoorbeeld als kippenvoer en voor de hengelsport.

Lekker marineren
Gaan we in de toekomst massaal aan een broodje meelwormen? “Dat denk ik niet. Ik verwacht dat de wormen vooral in verwerkte vorm gegeten wordt. De eiwitten kun je extraheren, uit de wormen halen, en verwerken in bijvoorbeeld allerlei soorten meel, ter vervanging van soja-eiwit.” Batterink vertelt dat veel soja-eiwit uit Zuid-Amerika komt en het transport veel CO2-uitstoot veroorzaakt. Lokaal gekweekt meelwormen-eiwit is daarom een beter alternatief. “Met lokaal bedoel ik in dit opzicht Europa, Nederland is een klein landje.” Hoe smaken de wormpjes eigenlijk? “Veel smaak zit er niet aan, een beetje hazelnootachtig of amandelsmaak, maar in gedroogde en geroosterde vorm kun je ze lekker marineren of kruiden, net als chips eigenlijk’.

Weinig grond nodig
Voor het kweken van meelwormen is weinig grond nodig: In Nijkerk staan de kratten 16 hoog gestapeld op pallets. Batterink voedt zijn wormen met ‘afgekeurde’ wortels maar wil in de toekomst ook andere afvalstromen gebruiken, zoals overgebleven groenten uit de horeca, liefst alleen  biologisch. Na 47dagen zijn de wormen groot genoeg en worden ze door de zeef gehaald en gescheiden van mest. De mest wil Batterink gaan leveren aan tuinders en tuinwinkels De ondernemer streeft ernaar om 50.000 kilo meelwormen op jaarbasis te leveren.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Oost NL


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven