"Het is niet zomaar een optie, het is een wettelijke verplichting"

In Spanje mag de marktprijs voor AGF niet onder de productiekosten liggen

Op 26 februari publiceerde het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening (MAPA) het Koninklijk Besluit 5/2020 met dringende maatregelen die een aanpassing vormen op de Voedselketenwet. Eén van de nieuwe punten is de verplichte vermelding in de contracten van de effectieve productiekosten van de verse of verwerkte voedselproducten en dat voor elke schakel in de keten. De bedoeling is dat de afzetprijs zich nooit onder de productiekosten situeert.

"Het is niet zomaar een optie, het is een wettelijke verplichting”, zei de minister van Landbouw Planas eind juni in het parlement. “De productiekosten vormen voortaan de basis voor de onderhandelingen over de contracten in de agrofoodsector.” De maatregel heeft niettemin tot uiteenlopende meningen geleid in de landbouwsector.

De telersorganisaties Asaja, UPA en COAG hebben over het algemeen een goed gevoel over het werk van de uitvoerende macht naar aanleiding van hun vraag naar eerlijke prijzen.

De landbouworganisatie Cooperativas Agro-alimentarias heeft nog geen officieel standpunt ingenomen omtrent de aanpassing van de wet, die ook een regeling inhoudt voor de commerciële campagnes van voedselproducten. Hun vertegenwoordigers in Andalusië zijn van mening dat de verplichte verkoop tegen prijzen boven de productiekosten meer kwaad dan goed kan doen. “Het kan het einde inluiden van de minst winstgevende teeltbedrijven of de verdrukking betekenen van Spaanse producten door meer competitieve, zowel op de binnenlandse als buitenlandse markten. We zien dat nu bijvoorbeeld al gebeuren met de tomaat, waar de Spaanse het moet afleggen tegen de Marokkaanse."

De directeur van de nationale beroepsfederatie Fepex, José María Pozancos, ziet geen problemen zolang de marktprijs hoger is dan de effectieve productiekosten. Toch is hij van mening dat de Spaanse wet in crisissituaties en voor de export naar het buitenland, waar die regeling niet van kracht is, gewoon niet van toepassing kan zijn.

De voorzitter van de telersvereniging Coexphal uit Almería, Luis Miguel Hernández, verwerpt de wet niet, maar hij betwijfelt de toepasbaarheid ervan is, aangezien de regelgeving zijns inziens veel vollediger en complexer moet zijn.

Zowel Fepex als Coexphal geven de voorkeur aan een model als dat van Frankrijk, waar de prijzen niet worden opgelegd, maar worden aanbevolen. Er is in Frankrijk ook een aftersales-prijsregime voor het geval de marktprijzen lager zijn dan de som van de productiekosten over de gehele waardeketen.

Het Spaanse ministerie wil in oktober de tweede en laatste fase van de hervorming van de Voedselketenwet 12/2013 afronden met de omzetting van de Europese richtlijn inzake oneerlijke handelspraktijken, die het scala aan inbreuken zal uitbreiden en de Spaanse marktpartijen in de internationale handel zal beschermen.

Bron: efeagro.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven