Bio-dynamische melkveehouder Jaring Brunia vertelt dat stikstof verminderen ook anders kan

"Je kunt niet in vier maanden het rantsoen van koeien omgooien"

De voermaatregel die minister Schouten aankondigde, leidde vorige week tot protesten van boeren. De maatregel, die per 1 september moet ingaan, moet de stikstofuitstoot verminderen. Gisteren (5 juli) vertelde biodynamisch melkveehouder Jaring Brunia in radioprogramma De Nieuws BV dat dat ook anders kan. 

Hij gebruikt helemaal geen krachtvoer en heeft er dus geen last van dat er door de maatregel minder eiwit in het krachtvoer mag zitten. "Mijn koeien lopen dag en nacht in de wei. In weidegras zit alles waar een koe goed melk van kan geven, alleen geeft de koe minder melk.

Het kan ook anders
Jaring benadrukt: "Ik zeg niet dat mijn bedrijfsvoering beter is, alleen dat het ook op een andere manier kan. Die nuance moet ook in de discussie moet komen." Hoewel hij het niet eens is met de maatregel van Schouten -  "je kunt niet in vier maanden het rantsoen van koeien omgooien" - vindt hij de discussie rondom stikstof een signaal dat er bij Nederlandse boeren iets moet veranderen. 

"Mijn koeien geven gemiddeld 5.000 liter melk per jaar. Er zijn ook koeien die geven 14.000 liter per jaar. Als je daar aan gewend bent, voelt het alsof je slechter bezig bent als je nog maar 5.000 liter uit de koe haalt. Maar uiteindelijk draait het erom dat je bedrijf rendabel blijft."

Klik hier om het fragment terug te luisteren.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven