"Omschakelaars kunnen bij mij direct op 1,9 hectare aan de slag"

Ron van Dijk heeft bio-kas Andel te koop staan

Tholen - Voor bio-telers is 2020 voorlopig een uitzonderlijk goed jaar met een sterke vraag en dito afzet. Geen reden om een kas van de hand te doen dus, zou je zeggen. Toch staat de kas van Ron van Dijk van Groenland Biologische Groentekwekerij in Andel te koop.

"Ik móét niet verkopen en teel volgend jaar rustig door als de kas niet verkocht is, maar wil over een aantal jaar naar het buitenland, dus dan heb ik liever maximaal één locatie om op afstand aan te sturen en niet twee."

Om precies te zijn gaat het in Andel aan de Middenweg 20 om een kas van 19.110 vierkante meter glas met een poothoogte van 4 meter en een kapbreedte van 8 meter. Verder staan er drie bedrijfsruimtes, een woonhuis en is het totale perceel tuinland ruim 7 hectare. De kas is voorzien van o.a. een verwarmings- en watertechnische installatie en een klimaatcomputer.

"Omschakelaar kan er zo in"
Het gaat in Andel, Ron's tweede locatie naast de kas die hij in Schalkwijk heeft om een kas van 1,9 hectare met daarbij 5 hectare land. "Voor een teler die nu conventioneel teelt, maar die wil omschakelen, is daarmee mijn bedrijf ideaal", volgens Ron. "Je kunt er direct biologisch in gaan telen en hebt niet te maken met een omschakelperiode van twee jaar. Bovendien zijn alle machines er al, net als personeel. Daarbij is 1,9 hectare niet te groot om mee te starten en kan de teler met de grond die er is op termijn altijd nog uitbreiden."

Tuinbouwdoorgroeigebied
De kas en de uitbreidingskavel ligt in een 'glastuinbouwdoorgroeigebied'. "Hiermee geeft de gemeente Altena duidelijk aan dat ze toekomst zien in de glastuinbouw", legt Ron uit. 
De uitbreidingskavel, waar circa 35.000 m2 kas op gebouwd kan worden, voldoet eveneens aan de eisen van de biologische teelt. 'Dit geeft de koper indien gewenst direct de gelegenheid om door te groeien."

Doortelen ook volgend jaar geen probleem
Omdat Ron, aangesloten bij Nautilus Organic, de kas niet móét verkopen, teelt hij bij het uitblijven van een koper dit jaar volgend jaar gewoon door. "In september hak ik daarover de knoop door. Samen met de bedrijfsleider op de vestiging in Schalkwijk draait alles prima. Wel is het hebben van twee locaties soms wat gecompliceerder qua inkoop en afstemming van bijvoorbeeld de programma's. Om die reden wil ik voordat ik naar het buitenland vertrek dus ook maximaal nog één kas op afstand aansturen." 

2020 ligt 'voor op schema'
Over programma's gesproken, Ron heeft dit jaar een heel scala aan kasgroenten staan. In Andel puntpaprika en cocktail, roma-, troscherry, coeur de boeuf en kumato-tomaten en in Schalkwijk blokpaprika, tros- en romatomaten en aubergines. "Tot nu toe lopen we voor op andere jaren. De vraag naar bio is met corona erg goed geweest", besluit Ron, voor wie het natuurlijk afwachten blijft wat de tweede seizoenshelft doet.

En of er zich een koper meldt dus, maar met de groei die bio doormaakt en de interesse van conventionele telers om naar biologisch om te schakelen moet die zeker te vinden zijn.

Voor meer informatie:
Groenland Biologisch Groentekwekerij
www.groenland-organics.nl 

Ron van Dijk
ron@groenland-organics.nl  

Santen&Gasille
www.santen-gasille.nl 
  
Erik den Drijver
edd@santen-gasille.nl 
0174 - 511300

Nautilus Organic
www.nautilusorganic.nl
info@nautilusorganic.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.