Risico op besmetting vogelgriep in Nederland zeer laag

Het risico voor de Nederlandse pluimveehouderij om besmet te raken met de gevaarlijke variant van vogelgriep (Hoog Pathogene Aviaire Influenza, HPAI) is ingeschat op zeer laag. Gedacht moet worden aan een introductiekans van circa 2-5%/jaar in de komende tijd. Dat staat te lezen in de risicoanalyse van juni dat Wageningen Bioveterinary Research maakte met ondersteuning van de NVWA en Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland (SOVON), in opdracht van het ministerie van LNV.

Inschatten kans op introductie
Het doel van het risicorapport is het bundelen van de aanwezige informatie over de aanwezigheid van HPAI in pluimveebedrijven en wilde vogels. Met deze informatie wordt een kwalitatieve risicoanalyse uitgevoerd om een inschatting te maken van de kans op introductie van HPAI virus op Nederlandse pluimveehouderijen.

Het onlangs verschenen rapport geeft een overzicht van de HPAI infecties die werden gerapporteerd tussen 21 januari 2020 en 31 mei 2020. In het najaar worden er weer grote aantallen trekvogels uit Siberië verwacht in Nederland, waardoor het risico van HPAI introducties in pluimvee kan toenemen. In september 2020 verschijnt daarom de volgende risicoanalyse.

Bron: Wageningen Bioveterinary Research 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven