Hans Eijkelenburg:

"Ik draag niet bij aan klimaatverandering maar heb wel last van de consequenties"

Op de zandgrond in Gemert in Noord-Brabant teelt Hans Eijkelenburg bio-dynamische vollegrondsgroenten, waaronder groenselderij en de rode bieten. 

Onvoorspelbaar weer
Hans vertelt dat de klimaatverandering veel invloed heeft op zijn werk. "Ik heb mede daardoor zelfs mijn bedrijf met de helft verkleind afgelopen jaar. Het weer is onvoorspelbaarder geworden, waardoor je je bedrijfsvoering lastiger kan managen. De hitte op het land maakt het voor werknemers ook onplezieriger, waardoor ik moeilijker aan personeel kom. Door het bedrijf te verkleinen, heb ik nu alles beter in de hand. Klimaatverandering is niet iets dat in de toekomst komt, het heeft nu al impact. Vroeger had ik in de zomer bijvoorbeeld ook nog wel wat groenten om te oogsten, maar ook daar ben ik nu mee gestopt.”

Hans Eijkelenburg. Foto: Odin

Last van consequenties
Voor zijn biodynamische teeltwijze is vooral de kwaliteit van de grond erg belangrijk. "Ik merk dat dit betere gewassen oplevert. De groenten groeien goed en hebben veel minder schimmels. Om de bodem gezond te houden, gebruik ik compost en biodynamische preparaten. Verder zetten we natuurlijk geen chemische gewasbeschermingsmiddelen in tegen onkruid, dus we besteden daarom veel tijd aan het met de tractor en handmatig verwijderen. De biodynamische manier van werken maakt ook dat mijn bedrijf niet bijdraagt aan klimaatverandering. Jammer genoeg heb ik wel last van de consequenties ervan.”

Prima oogst
Hans is tevreden met de oogst van zijn bieten en groenselderij. “De smaak van de bieten is echt goed. Je merkt dat we hier op goede zandgrond zitten. De groenselderij heeft het ook prima gedaan. Bij groenselderij is het belangrijk om precies op tijd te oogsten. Als je iets te laat bent, schiet hij door. Nu is hij precies goed.”

Bron: Odin | Mari den Hartog


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven