Tom Saat in EenVandaag:

"Doelstelling Green Deal lukt alleen als grote supermarkten en producenten overstappen naar bio"

Alle goede bedoelingen ten spijt, het lukt nauwelijks om biologische producten populairder te maken. Belangrijke reden is de prijs. Of het realistisch is dat de consument die hogere prijs gaat betalen, daar zijn de meningen over verdeeld.

EenVandaag maakte er een reportage over en ging onder meer langs bij Tom Saat van Stadsboerderij Almere. Hij wijst op het prijsverschil tussen reguliere en biologische producten, die vaak naast elkaar in het schap liggen. "Wat mensen vergeten", legt hij uit, "Is dat in de prijs van een biologisch product allerlei kosten al zijn verrekend. De kosten voor een schoner milieu en meer biodiversiteit. Het is allemaal inclusief. Maar als je twee broccoli's naast elkaar ziet liggen met 30 cent verschil, dan ga je dat allemaal niet lopen bedenken. Dan kies je voor de goedkoopste."

Bij Aldi en Lidl is dat anders. Als Tom biologische uien aan deze supermarkten levert, liggen er geen reguliere uien in het schap. Iets wat volgens Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) niet haalbaar is voor iedere supermarkt. "Daarmee blokkeer je in feite de markt voor gangbare producenten"

Over het begrip 'biologisch' zegt Jansen: "Het is star en in het beton van wetgeving gegoten. Hoge eisen, hoge kosten voor productie en certificering en veel politieke invloed waardoor het stroperig en inflexibel wordt. Maar om de een of andere reden wordt 'biologisch' door bureaucraten altijd genoemd als de enige vorm van verduurzaming, nu ook weer in de Green Deal." Zelf is hij meer voorstander van een totaalplaatje van duurzame initiatieven, terwijl Tom Saat stelt dat de komst van andere duurzaamheidsinitiatieven de groei van biologisch juist in de weg staat.

Klik hier om verder te lezen.

 

Bron: EenVandaag


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven