100% plantaardige mest, kan dat?

Op 24 juni 2020 nodigde caring farmer Joost van Strien collega’s uit op zijn bedrijf om meer te leren over 100% plantaardige bemesting. De bezoekers hebben verschillende redenen om te komen leren: een Warmonderhof-student heeft interesse in veganistische landbouw, een melkveehouder wil extensiveren en zoekt naar andere toepassingsmogelijkheden voor gras, een boer die het uitwisselen van mest omslachtig vindt door de vele vervoersbewegingen en een gemengd bedrijf met een tekort aan eigen dierlijke mest. Op de website Caring Farmers lezen we een kort verslag van de presentatie, rondleiding en discussie met Joost.

Boerderij Zonnegoed
Biologisch dynamisch akkerbouwer Joost van Strien stopte dit jaar volledig met het gebruik van dierlijke mest. Niet omdat hij vindt dat dierlijke mest niet goed zou werken, maar omdat hij graag zelfvoorzienend wilde zijn én graag 100% biologische(dynamische) en chemievrije mest wilde. En hoe hij ook rekende, hij kreeg het niet voor elkaar gerekend om de kringloop te sluiten door zelf dieren te gaan houden: “de dieren nemen gewoon teveel ruimte in beslag en ik wil vooral ruimte om gezonde groenten telen’. Bovendien wil hij gewoon laten zien dat het kan.

Stikstof genoeg
Dit jaar is de omslag naar 100% plantaardige mest en is voor het eerst geen dierlijke mest gebruikt. Op ¼ van het bedrijf wordt een mengsel van gras, luzerne en klaver geteeld. Dat wordt nu niet meer verkocht aan veehouders in de buurt, maar verhakseld en direct teruggebracht en ingewerkt in vochtige grond. Zo komt er heel snel snelwerkende stikstof vrij voor stikstofbehoeftige gewassen.

Klik hier om verder te lezen.

Voor meer informatie: www.zonnegoed.nl 
Meer informatie over plantaardige mest lees je in deze publicatie van het Louis Bolk Instituut.

Bron: Caring Farmers


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven