Regen beïnvloedt aanbod Mexicaanse bio-limes

De Mexicaanse limesmarkt is levendig, hoewel een zekere volumekrapte dreigt te ontstaan, doordat regen de kwaliteit van de limes vermindert.

"Het aanbod van limes is goed. Maar onze zorg is de regen van de laatste drie weken. De kwaliteit begint enigszins af te nemen," zegt Alex Landin van Limonik Produce/Limones Monica in McAllen, Texas. "Wij oogsten veel fruit, maar zo'n 20 procent ervan is van mindere kwaliteit. Als wij bijvoorbeeld vijf ladingen hebben, is één lading niet goed, dus moeten we het opnieuw verpakken en sorteren."

Het fruit komt nu grotendeels uit Veracruz in Mexico, waar de velden en het verpakkingscentrum van Limonik nu volledig biologisch gecertificeerd zijn. Dit stelt het bedrijf in staat om voor het eerst biologische producten te oogsten, te verpakken en te verzenden vanaf de eigen velden en het eigen pakstation. Tegelijkertijd is er ook toevoer vanuit Mexico, Sinaloa en Nayarit alsook uit Brazilië (bestemd voor verzending naar Canada). En Colombia en de Dominicaanse Republiek verschepen minimale hoeveelheden fruit naar Florida, hoewel deze staat zijn limes ook grotendeels uit Mexico haalt.

Markt volop in beweging
Tegelijkertijd is de vraag naar limes op dit moment stabiel. "Het is beter dan in de afgelopen jaren. Maar we verkopen aan veel detailhandelaren en naarmate de prijzen beginnen te dalen, hebben de winkelketens betere promotionele acties en hebben we de neiging om meer volume te bewegen," zegt Landin. "De beweging wordt beter in de zomer, omdat de prijzen dan lager zijn. We verwachten echter dat de kwaliteit door de regen zal verminderen, wat betekent dat we niet zo veel volume zullen hebben voor deze promotieacties."

In de maand mei was de vraag naar limes sterk, dankzij een aantal Amerikaanse feestdagen in deze maand, zoals Cinco de Mayo, Moederdag en Memorial Weekend. "Meestal na Memorial Weekend (30 en 31 mei), daalt de vraag tot de volgende grote feestdag, 4 juli. Maar die vraag is nu niet veel gedaald."

Dit alles zorgt ervoor dat de prijsstelling op dit moment iets beter is dan normaal. Landin noteert doorgaans FOB-prijzen rond deze tijd die schommelen tussen de € 5,33 en € 6,22; op dit moment liggen de prijzen tussen de € 8,00 en € 8,88.

Vooruitkijkend zegt Landin dat dit de week is waarin de kwaliteitsproblemen van de regen in Mexico zichtbaar zullen worden. "En er is veel vraag op komst. Maar het is afwachten of er genoeg opbrengst is, want vanwege de kwaliteitsproblemen weet ik niet zeker of we de vraag kunnen gaan bijhouden."

Voor meer informatie:
Alex Landin
Limonik Produce/Limones Monica
+ 1 213 595 8483
alex@limonikproduce.com
www.limonik.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.