Biohuis reageert op advies stikstofproblematiek

"Biologische landbouw is de olifant in de kamer"

Biohuis heeft gereageerd op het recent uitgebrachte advies van de Commissie Remkes over de stikstofproblematiek. "Het advies bevat veel nuttige informatie en zinvolle aanbevelingen, maar ook suggesties die we niet kunnen onderschrijven", aldus Biohuis.

Biologische landbouw niet genoemd
'Het is positief dat de Commissie Remkes (het Adviescollege Stikstofproblematiek) benadrukt dat het om de hele stikstofkringloop gaat, en adviseert dat de landbouw moet verduurzamen. Iedereen die iets van biologische landbouw weet, zal bij veel passages in het rapport meteen denken aan biologische bedrijven. Maar het verbijsterende is: de biologische landbouw wordt niet één keer genoemd! Ondanks de uitgebreide inbreng die we vanuit Biohuis zowel mondeling als schriftelijk hebben gegeven."

Volgens Biohuis is de biologische landbouw in dit rapport duidelijk de spreekwoordelijke ‘elephant in the room’. "Het is onbegrijpelijk dat de enige vorm van duurzame landbouw die wettelijk is vastgelegd en geborgd, in dit rapport niet als één van de mogelijke instrumenten wordt besproken."

In een brief aan de Tweede Kamer benadrukt Biohuis dat 'andere vormen van duurzame landbouw en kringlooplandbouw zeker óók gestimuleerd moeten worden. "Maar deze zijn vooralsnog niet scherp gedefinieerd en geborgd, zoals de biologische landbouw dat al decennia wel is. De Europese Commissie begrijpt dit wel, en heeft in haar ‘Farm to Fork Strategy’ een groei van de biologische landbouw als doel gesteld, tot 25% van het areaal in 2030, onder andere vanwege het belang voor de biodiversiteit. Dit Europese doel had op zijn minst een paragraaf verdiend in het rapport."

Klik hier om de volledige brief van Biohuis aan de Tweede Kamer te lezen.

Voor meer informatie: www.biohuis.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven