Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biologische geuze past in rijtje van onze andere bieren van spontane vergisting"

Tholen – "Wij zijn het niet die bepalen wanneer ons bier af is, het is het bier dat bepaalt." Bij de Lambiek Fabriek gaan de zaken net wat anders dan bij een gemiddelde bierbrouwerij. Dat heeft er alles mee te maken dat hier bieren worden geproduceerd door spontane vergisting, met als basis lambiek.

Vorige maand bracht Lambiek Fabriek een biologisch lambiekbier op de markt

Oerbier Lambiek
Na een tiental jaren op experimentele basis geoefend te hebben werd de Lambiek Fabriek in 2016 officieel opgericht door Jo Panneels en Jozef Van Bosstraeten. "Lambiek wordt gezien als een oerbier en kenmerkt zich als bier van spontane vergisting. Het is een typisch product uit de regio Brussel, Pajottenland en Zennevalei. Het bier wordt gekoeld aan de buitenlucht (in een koelschip) en wordt dan als het ware bevrucht door de wilde gisten, met name de Brettanomyces Bruxellensis en Lambicus. Deze varianten zijn in hoge concentraties aanwezig in de lucht rond Brussel en de Zennevallei. Het is een bier dat je deels 'loslaat' om de natuur haar werk te laten doen."

De gisting in eikenhouten vaten.

De basis lambiek rijpt minstens een jaar in eikenhouten vaten, een deel zelfs langer, twee tot vier jaar lang. Dat maakt het een uitdagende tak van sport. "Bieren van spontane vergisting zijn op zich al een uitdaging op zich, omdat wilde gisten dikwijls hun eigen leven gaan leiden. Het is niet wij die bepalen wanneer het bier klaar is, het is het bier dat hier bepaalt", aldus Jo.

Biologisch
Vorige maand lanceerde de Lambiek Fabriek een biologische geuze, genaamd Natur-Elle. "Deze past in het rijtje in onze andere bieren van spontane vergisting. Het is een product van dat bekomen wordt van het blenden van verschillende (bio) lambieken van verschillende leeftijden. Deze kent een hergisting op de fles en zo bekomen we de geuze."

De smaak te pakken
Volgens Jo is de wereld van lambiekbieren lang gesloten geweest. "Nieuwkomers waren er niet, tot wij in 2017 uit het niets met ons product op de markt kwamen. Het ongeloof was vrij groot", lacht hij. "Van lambiekbieren is niet iedereen altijd even wild. De zachtzurige en complexe smaken zijn typisch. Het is een product dat je leert drinken en leert appreciëren naarmate je er meer van drinkt, of beter leert kennen. Wie de smaak eenmaal te pakken heeft, laat het niet snel meer los." Inmiddels kennen lambiekbieren een grotere populariteit, en dat kwam goed van pas tijdens de horecasluiting van de afgelopen maanden. "De horeca lag volledig stil, maar we zitten in het segment dat vrij populair is bij de bierliefhebbers. Daardoor kon rechtstreekse export naar verschillende landen binnen en buiten Europa gewoon doorgaan."

Achter de schermen wordt er ondertussen gewerkt aan nieuwe producten. "De markt van speciaalbieren is groot, zeker n bepaalde stijlen, bijvoorbeeld Tripels is er een overaanbod. Toch liggen er kansen, mits je in staat bent je te onderscheiden. En dit moet volgens mij in de eerste plaats bij het product liggen." Wanneer de Lambiek Fabriek nieuwe producten op de markt zal brengen, is ook voor Jo en Josef niet bekend. "Exacte timings meegeven is moeilijk, gezien de onvoorspelbaarheid van onze wilde gisten."

Voor meer informatie: www.lambiekfabriek.be