Nieuw-Zeelandse consumenten willen duidelijkheid over normering bio-producten

Sommige Nieuw-Zeelandse consumenten van biologische producten maken zich zorgen over de onduidelijkheid van de voorgestelde biologische wetgeving, die niet definieert wat biologisch betekent. De Organic Products Bill gaat hier mogelijk iets aan doen.

Nieuw-Zeeland is slechts een van de twee exportlanden ter wereld die geen nationale normen voor biologische producten hebben vastgesteld, vermeldde Organics Aotearoa New Zealand in het verslag over de bio-markt in 2018.

Organics Aotearoa, telers en consumenten hebben de regering gevraagd om minimumnormen vast te stellen om de sector te beschermen tegen greenwashing en om investeringen en export aan te trekken.

Bio-teler Claire Bleakley verklaarde dat het belangrijk is om het wetsvoorstel goedgekeurd te krijgen en dat de opname van een definitie en een verklaring van biologische principes in het wetsvoorstel van vitaal belang is.

Vorige week hebben bio-telers en anderen het wetsvoorstel bekritiseerd, omdat de wet een tweede certificeringssysteem in het leven zou roepen, wat ook dubbele kosten met zich mee zou brengen.

Volgens de meerderheid was een belangrijk twistpunt dat het wetsvoorstel het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GMO's) in biologische levensmiddelen niet verbiedt. De wereldwijde overkoepelende organisatie voor de biologische sector, Ifoam, verklaart dat in alle landen de biologische regelgeving het gebruik van GMO's in bio-producten verbiedt.

Uiteindelijk werd de Nieuw-Zeelandse overheid erop gewezen dat er al een internationaal aanvaarde definitie van wat biologisch is bestaat, die kan worden toegepast op het wetsvoorstel.

Bron: applesandpears.nz


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven