Nautilus gaat zachtfruitseizoen in met meerdere nieuwe telers

"Een voorbeeld van 'vergeten fruit': kruisbessen"

Tholen - Het biologisch zachtfruitseizoen bij Nautilus Organic gaat van start. "Tot nu startte dat altijd met rode bessen, maar dit jaar hebben we al heel vroeg veel keus: framboos, aardbeien, kruisbessen en de blauwe bessen komen er ook aan. Dat komt door het weer, maar ook omdat we dit jaar twee nieuwe leden hebben mogen verwelkomen: Bart Vromans van TerraVie en Edo en Maria van Noorderbos. Ook hebben we dit jaar voor het eerst biologische blauwe bessen van Jeroen Bouten van Tuinderij Oppe Donk uit het Limburgse Kessel", vertelt Harald Oltheten, voorzitter van Nautilus Organic en biodynamisch teler van zachtfruit in Zeeland.

Harald Oltheten.

De 'fruitgroep' van de biologische telerscoöperatie bestaat nu uit 12 telers. "Hiermee kunnen we een ruimer assortiment en voldoende volume garanderen. "We maken onderling goede afspraken en spreiden de risico's. Goede kwaliteit staat bij ons voorop en een eerlijke prijs. En we kijken verder dan alleen de bio-principes. Alles moet kloppen, als het gaat om foodprint, verpakkingen, duurzaamheid en communicatie."

Een deel van de boomgaard van Harald (De Ring in Oud-Sabbinge).

Nieuwkomers
Nieuwkomer Bart focust zich op de teelt van biologische aardbeien en rode bessen. "Een grote klant gaf meteen al aan onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de aardbeien. Hij teelt ook kersen voor thuisverkoop. Jammer dat het niet haalbaar is om dit uit te bouwen, zodat we ook kersen aan onze klanten kunnen leveren. Er zijn momenteel namelijk echt heel weinig bio-kersen beschikbaar op de markt." Naast zijn teeltbedrijf runt Bart ook een goedlopend laboratorium: NovaCropControl. Daarnaast is hij teeltadviseur.

Rechts Bart Vromans van TerraVie.

De andere twee nieuwkomers (Noorderbos en Tuinderij Oppe Donk) telen vooral blauwe bessen. Harald heeft goede hoop dat het komende jaar nog meer zachtfruittelers aan gaan sluiten bij de coöperatie. "Er zitten er nog wat meer in de pijpleiding. Er komen een paar echt nieuwe bij, die nu druk doende zijn met de omschakeling van hun bedrijf."

Jeroen Bouten van Tuinderij Oppe Donk.

Kruisbessen 'vergeten fruit'?
Harald vertelt dat hij op zijn eigen bedrijf 'De Ring' in het Zeeuwse Oud-Sabbinge momenteel extra aandacht heeft voor de kruisbessen. "Waar we 'vergeten groenten' kennen, is dit een voorbeeld van 'vergeten fruit'. Er zijn maar een paar telers in Nederland die kruisbessen hebben. Het is een heerlijke friszoete en erg gezonde vrucht die kinderen vaak ook erg lekker vinden. Wij zouden het heel leuk vinden als dit fruit weer volop terug komt "

Blauwe bessen bij Jeroen.

Uitbreiding mirabellen
De grootste producten van 'De Ring' zijn op dit moment naast de kruisbessen, de rode bessen en bramen. "Dit fruit is goed voor zo'n 75% van onze teeltoppervlakte." Verder telen Harald en zijn vrouw Margreeth mirabellen, frambozen en witte bessen. "De mirabellenteelt breiden we uit. Ook collega Nautilus-lid en fruitteler Tim Moerman heeft wat geplant, zodat hiermee wat grotere klanten bediend kunnen worden."

Risico's spreiden
De rode bes is ondanks zijn kleine formaat een groot product voor Nautilus. "Wij zijn niet de enige met rode bessen, ook Bart en Elze-Lia telen deze. Door op verschillende plekken te telen, proberen we de risico's te spreiden. De vroege rode bessen hebben het heel moeilijk gehad, die hebben op twee plekken echt geleden onder het weer. De late staan er gelukkig beter bij."

Voor meer informatie:
Nautilus Organic
Ecu 21A
8305 BA Emmeloord
0321 328040
info@nautilusorganic.nl  
www.nautilusorganic.nl  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.