Tofina: eerste zelfontwikkelde bio-sojaras van Taifun

"Uitbreiding van de teelt van tofu-sojabonen in Duitsland mogelijk"

Na tien jaar veredelingswerk in samenwerking met de universiteit Hohenheim heeft Taifun-Tofu GmbH de toelating voor haar eerste zelf ontwikkelde sojaras gekregen. 'Tofina' brengt bijzonder goede eigenschappen voor de productie van tofu met zich mee en is perfect afgestemd op de teelt in Duitsland: in plaats van op 24% van het akkerareaal zoals tot nu toe het geval was, zouden tofu-sojabonen dankzij Tofina nu op 70% van het Duitse akkerareaal geteeld kunnen worden, helemaal zonder gentechniek.

In gunstig gelegen gebieden, zoals in Zuid-Duitsland, groeien sojabonen al langer. Het was bio-pionier Taifun zelf die de sojateelt meer dan twintig jaar geleden naar de Duitse streek Breisgau bracht. Voor regio's waarin de zomers korter en kouder zijn, waren de rassen tot nu toe echter niet geschikt. Het doel van de plantentelers uit Stuttgart-Hohenheim en de tofuproducent uit Freiburg was daarom om een ras te ontwikkelen dat vroeger rijpt, een goede oogstopbrengst heeft en tegelijkertijd standvast is, dus ook tegen wind en regen kan. Dit alles heeft Tofina in zich. Vooral één ding is echter noemenswaardig: Tofina laat zich zeer goed tot tofu verwerken. Dat betekent dat de sojabonen veel eiwit bevatten en men veel tofu eruit kan winnen. De tofu brengt bovendien een heel specifieke consistentie en een aangename smaak met zich mee.

"Sojabonen voor de productie van tofu kunnen nu in veel Duitse regio's geteeld worden waar het tot nu toe niet mogelijk was", zegt Kristina Bachteler van het centrum voor sojateelt bij Taifun trots. "Op drie keer zoveel akkergrond als voorheen.“ In eerste instantie zal het ras ervoor dienen om de eigen contractteelt uit te breiden waar Taifun zich sinds eind jaren '90 in Midden-Europa mee bezig houdt. Reeds nu al stamt de bio-soja voor de tofuspecialisten van de merken Taifun en Tukan volledig uit Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. "Met Tofina willen we ons nog meer op Duitsland focussen", vult de agrarisch bioloog aan. Het grote doel is om een ras voor iedere regio te vinden. Dat maakt Duitsland in z'n totaliteit onafhankelijker van importen en dat bespaart emissies. Daarvoor hebben het centrum voor sojateelt van Taifun en de universiteit Hohenheim reeds nieuwe projecten uitgedacht. Momenteel loopt bijvoorbeeld de aanvraag voor subsidiegeld voor de derde ronde van het succesvolle project '1000 Gärten', waarbij de kleine tuinders sojakruisingen in heel Duitsland testen.

In totaal neemt de sojateelt in Duitsland sinds jaren gestaag toe, ook door subsidieprogramma's van de overheid. De peulvrucht is rendabel, heeft nauwelijks bemesting nodig, verrijkt de vruchtopvolging − en is daarom interessant voor telers. Volgens de vereniging 'Deutsche Sojaförderring' is het soja-areaal ten opzichte van 2018 met 21% gegroeid, naar circa 29.200 hectare in 2019.

Voor meer informatie: www.taifun-tofu.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.