Per hectare grasland kan 1,1 koe klimaatneutraal – en meer is mogelijk

Het derde online debat dit jaar van “It’s the food, my friend!” gaat over de weg naar een klimaatneutrale landbouw in 2050. Het geestelijk voedsel voor de eerste ronde wordt deze keer geleverd door WUR-hoogleraar Rogier Schulte en PBL-onderzoeker Gert Jan van den Born. Gespreksleider Felix Rottenberg en zijn #foodfriend-secondanten Bert van Ruitenbeek en Wouter van der Weijden hoorden hen uit. Bekijk de video en neem deel aan het debat in de reacties. 

Rogier Schulte, hoogleraar Farming Systems Ecology aan de WUR sinds 2017, werkte twintig jaar aan de verduurzaming van de melkveehouderij in Ierland voor hij remigreerde naar Nederland. Mede dankzij hem heeft Ierland nu een van de meer klimaatvriendelijke melk- en vleesproductiesystemen ter wereld. Schulte moet nog wennen aan het navelstaarderige landbouwbeleid in Nederland. “Ierland is zich ervan bewust dat het een klein eiland is. Zodra zich een probleem voordoet, gaan ze eerst over de grens kijken. Daar kunnen wij ook baat bij hebben.”

Klimaatneutraal van 1,1 naar 2 koeien per hectare
In zijn verhaal laat Schulte zien dat de kloof tussen de maatschappelijke verwachtingen en de feitelijke landbouwsituatie in heel Europa nergens zo groot is als in Nederland. Maar er is meer mogelijk dan nu gebeurt. Volgens zijn onderzoek kun je 1,1 vleeskoe op een hectare grasland klimaatneutraal houden en in zijn Ierse project wordt gezocht naar manieren om dit te verhogen naar 2 koeien per hectare. Dat kan onder meer door koeien te fokken op een lagere methaan-uitstoot, want die verschilt sterk per ras en per individuele koe. Ook groenbemesters telen en zeewier aan het voer toevoegen biedt ook mogelijkheden. Landschapselementen zoals hagen en stukjes bos zorgen voor CO2-opslag.

Klik hier om verder te lezen.

Bron: Foodlog 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven