Aldo van Os en The Conscious Farmer ruim een jaar onderweg:

"Integratie kennis uit praktijk en wetenschap gouden combinatie"

Tholen - Hoe is het met Aldo van Os, de vorig jaar gestopte bio-teler die (bio)telers is gaan coachen, en zijn compagnon Mark Velders van The Conscious Farmer? Goed, zo blijkt na het lezen van onderstaand verhaal waarin beide heren hun ervaringen delen. "Biologische bestrijding en bemesting zijn voor onze klanten vaak een uitdaging, maar ook het runnen van een professionele bio-organisatie is dat. Met name op die vlakken hebben wij dit eerste jaar onze klanten kunnen helpen", vat Mark, landbouwkundig ingenieur, vanuit Doha samen.

Doha, u leest het goed. Mark werkt op een project in Qatar en Aldo zit op het moment van het interview bij een klant in Noord-Duitsland. De heren adviseren internationaal en hebben het afgelopen jaar veel rondgereisd. Het kersverse trainingscentrum in Duitsland, hun thuisbasis, lag de afgelopen weken even stil vanwege de coronacrisis, maar ook daar is niet stilgezeten. 

Foto rechts: Mark Velders in de kas in Doha, Qatar

Voor de aarde
Eén van de speerpunten van The Conscious Farmer is de biologische glastuinbouw. Daarin geven zowel Aldo als Mark elke dag hun motto, 'I am the Earth', handen en voeten. "Werken met de natuur en biologie, in plaats van met chemie, dat is waarop wij inzetten. Wij zien dat de natuurlijke infrastructuur aftakelt (kijk er de krantenberichten over verdwijnen van insecten, weidevogels of vissensterfte maar op na), waarbij de vinger vaak wijst naar de ander. De aarde is echter onze eigen verantwoordelijkheid en vanuit dit commitment werken wij."

Coaching on the job
Werkt dat wel, dat werken met de natuur en biologie? Dat is toch nog steeds vaak de vraag. "Eén van onze klanten, Jakob Johannson van Westhof in Duitsland, gaf recent een deel van het antwoord. 'Aldo’s coaching on the job brengt ons bedrijf in de champions league!.' Dat is mooie feedback.

Onze dertig jaar ervaring in het werken met de plant en de biologie heeft ons aangescherpt. Dat merkte Jakob. Wij hebben oog voor detail. In de biologische tuinbouw gaat het juist om die details. Klanten van ons die omschakelen van conventioneel naar biologisch moeten daar vaak aan wennen. Gewend aan de chemie ben je minder alert. Maar dat kun je trainen en dat is precies wat Aldo doet. 'Coaching on the job', noemen wij dat, waarbij de teler naar een steeds hoger werkniveau gaat, biologisch en goed voor de aarde."

Aldo van Os en Jakob Johannson in de kassen van Westhof Bio-Gemüse

Praktijkkennis met wetenschappelijke onderbouwing
Aldo werkt nauw samen met Mark Velders. Aldo is een vierde generatie teler, Mark een Wagenings Ingenieur. Aldo is de man van de praktijk, Mark de wetenschapper. "Vaak staan wetenschap en praktijk ver van elkaar", vertelt Aldo, "maar bij Mark en mij komen ze samen in de TCF. Meer dan een jaar na onze oprichting, blijkt het een gouden duo."

Het afgelopen jaar was The Conscious Farmer te vinden in onder meer Canada, Mexico, Arizona, Duitsland en Qatar. En ook bij diverse Nederlandse biotelers kwam Aldo over de vloer. "Doordat wij wetenschap en jarenlange praktijk combineren blijkt werken met de natuur heel praktisch en goed te onderbouwen", vertelt hij.

Met minder bemesting meer productie
Mark wijst op hun bemestingsadviezen. "In de conventionele teelt vul je een tekort op met meer. In de biologische land- en tuinbouw werkt dat niet. De onderste steen moet eerst boven. Tekorten of overschotten staan vaak voor iets anders. Dat moet je compleet en grondig aanpakken. Onze benadering bespaart vaak onmiddellijk op de bemestingskosten en op termijn loopt ook de productie op. Oog voor de natuur. Dat werkt!" 

Sterker bodemleven, minder Pythium
Nog een voorbeeld. "Pythium is een stugge bodemziekte en een veelvoorkomend probleem. Ons geïntegreerd advies deed de plantuitval door Pythium bij een een klant in Mexico van meer dan 10% naar minder dan 3% zakken. En dat in drie maanden. Oog voor de essentie: zuurstof en temperatuur in bodem en water, versterkt door een gezond bodemleven. Heb je die basis op orde, dan maakt Pythium veel minder kans. Is die basis er niet, dan is het dweilen met de kraan open." 

Naast de teelt gaan de adviezen ook over bedrijfsinrichting. Zeker Aldo heeft op dit vlak ook veel praktijkervaring, zo vertelde hij vorig jaar al. “In bedrijven waar ik in het begin van mijn carrière als bedrijfsleider actief was, viel het anderen op hoe rustig het in mijn kas was. Desondanks haalde ik hoge opbrengsten per vierkante meter en waren mijn kosten altijd laag, zónder stress of overwerken. Wanneer de basis op orde is, is er rust in de kas een heb je de ruimte om te dealen met onverwachte beren op de weg. En die zijn er in de biologische teelt eigenlijk altijd. Hiermee voorkom je ad hoc beslissingen, die veel tijd en geld kunnen kosten.” 

Eigen compost maken
Steeds meer van de klanten van TCF raakten dit jaar overtuigd van de waarde van compost, zagen Aldo en Mark. "Zij willen meer weten, willen ook meer zelf kunnen. Samen met bevriende deskundigen ontwikkelden wij een workshop, speciaal voor commerciële tuinders, over hoe zij eigen compost en ook compostthee kunnen maken. Op maat, afgestemd op hun bodem, op hun gewas en erg praktisch. De workshop wordt online aangeboden en, nog leuker, binnenkort op locatie in ons centrum in Duitsland."

Trainingscentrum met eigen biologische voedseltuin
Daar in Duitsland, in het Duitse Sauerland om precies te zijn op nog geen twee uur rijden van de Nederlands grens, is een voormalig hotel omgebouwd tot trainingscentrum. "Door de coronacrisis lag alles hier even stil, maar wij hebben niet stilgezeten. Wij hebben deze mooie locatie nieuw leven ingeblazen en opgeknapt, maar wel in de authentieke staat gelaten."

De trainingslocatie is nu geschikt voor groepen tot dertig personen, inclusief overnachting met biologisch ontbijt. "Wij zijn een voedseltuin aan het aanleggen waarin verschillende lagen gewassen naast elkaar en onder elkaar groeien. Noten, bessen, fruit, kruiden en diverse groenten op één plek. Er is geen landbouwsysteem wat productiever en duurzamer is. Prachtig om te zien hoe het zich ontwikkelt, met zoveel leven, bloemen, insecten en vogels. En dit is nog maar het eerste jaar. De schoonheid en werking van de natuur. Mooi om straks onze cursisten in mee te nemen."

“Met dank aan onze klanten en bevriende deskundigen verdiepen en verbreden wij de kennis van ons vak. Dat is zo noodzakelijk om weer te leren vertrouwen in de biologie en de intelligentie van de natuur", aldus Aldo en Mark aan het eind van hun terugblik op het afgelopen jaar die zij, ook namens de overige partners in TCF, besluiten met de conclusie: "Het afgelopen jaar was een 100% biologisch en vruchtbaar jaar!"

Voor meer informatie:
The Conscious Farmer
www.theconsciousfarmer.org 
info@theconsciousfarmer.org 

Aldo van Os             
+31 (0)6 8206 6012

Mark Velders         
+974 7409 6459

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.