Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dick Troost, BioTropic

"Goede vraag in Europa naar overzees bio-hardfruit"

Tholen - Het overzeese hardfruitseizoen is bij BioTropic in volle gang. De Corona-crisis heeft voor de bio-importeur uit Bleiswijk vooralsnog geen grote gevolgen. "Enkel de aanvoer vanuit de producerende landen is tijdelijk een beperkende factor geweest, maar het is niet rustig geweest. De vraag is goed", vertelt salesmanager Dick Troost.

Eind februari arriveerden de eerste Argentijnse Williams-peren bij Bio Tropic. Inmiddels verkoopt het bedrijf de latere rassen als Packham, Abate Fetel en D'Anjou. "Prijzen voor Anjou en Packham liggen op een goed niveau en voor de Abate Fetel-peren nog wat hoger. De afzet loopt soepel weg. Ik verwacht dat we met een week of vier aardig leeg zijn", zegt Dick. "Al met al verloopt de afzet een stuk beter dan vorig jaar, wat ook wel een vrij dramatisch seizoen was."

Medio april arriveerden tevens de eerste Argentijnse Gala-appels. "De afzet begon wat terughoudend, ook door de aanwezigheid van Europese appels, maar sinds een week of vier stijgt de vraag hard nu Europa zo goed als leeg is. Prijzen voor de Gala’s zijn al goed, zeker in vergelijking met vorig jaar, de prijzen voor Braeburn en Crisp Pink liggen daar nog boven", vertelt Dick. Hij verwacht het seizoen voor de overzeese appelen door te trekken tot en met augustus. "Daarnaast komt er nu wat meer nadruk op de Nieuw-Zeelandse bio-appelen. In eerste instantie met Gala en Braeburn en later ook met Crisp Pink."

Een toenemende trend, die al jaren gaande is, is volgens de importeur dat retailers en groothandels in de meeste landen zolang het kan doorgaan met lokaal product. "Enkele supermarkten boycotten zelfs overzees bio-fruit en kiezen er bij afwezigheid van lokaal product voor om een bepaald product niet in de schappen te voeren. Tel daarbij op dat in veel Europese landen een uitbreiding van het areaal biologische appels en peren is, dat maakt dat het venster voor de overzeese leveranciers kleiner wordt."

"Aan de andere kant blijft de vraag naar biologische appels en peren toenemen en we moeten niet vergeten dat de klimatologische omstandigheden sterk veranderen, hetgeen meer invloed gaat hebben op alle producerende landen en dus ook op de handel. Dus op de lange termijn zullen we elkaar altijd nodig blijven hebben. Saai wordt het in ieder geval niet!"

Voor meer informatie:
Dick Troost
BioTropic
dtt@biotropic.com
www.biotropic.com