Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Carbon credits en bio credits als verdienmodel voor agrobosbouw en biologische landbouw

In het Klimaatakkoord staat onder meer het volgende: Partijen onderkennen het grote belang van het ontwikkelen van betrouwbare, structurele verdienmodellen in deze sectoren, waaronder het ontwikkelen van instrumenten ter ontsluiting van nieuwe private additionele middelen (bijvoorbeeld: carbon credits).

In dat kader laat Stichting Agrobosbouw NL op dit moment samen met Staatsbosbeheer en de Bosgroepen nagaan wat de opties zijn voor financiering van bosaanleg (ook buiten het bos, bijvoorbeeld op landbouwgrond in een agroforestry context) door middel van carbon credits en wel door in het kader van de Green Deal Nationale Koolstofmarkt (GDNK) een methodedocument op te laten stellen waarmee de CO2-emissiereductie van bosaanleg projecten kan worden vastgesteld. Dat moet uiteindelijk resulteren in verhandelbare certificaten met als mogelijke kopers particulieren, bedrijven en andere partijen die (vrijwillig) willen investeren in het klimaat en zo een bijdrage willen leveren aan het oplossen van het klimaatprobleem en het halen van het in december 2015 in Parijs gesloten klimaatakkoord.

Daarop aansluitend gaat Stichting Agrobosbouw NL op dit moment eveneens na of het mogelijk is om een vergelijkbaar methodedocument op te laten stellen voor de vastlegging van CO2 in de bodem. Beide vormen van carbon credits zouden, samen met bio credits gericht op vergroting van de biodiversiteit, een belangrijke rol kunnen gaan spelen bij het ontwikkelen van verdienmodellen voor projecten op het gebied van agroforestry/agrobosbouw of andere vormen van agro-ecologische landbouw. Niet onbelangrijk nu de Europese Commissie zich onlangs in het plan Boer-tot-Boord nadrukkelijk heeft uitgesproken voor een toename van het areaal biologische landbouw van 8% nu naar 25% in 2030.

Eerder heeft de Nederlandse regering in het Klimaatakkoord al het streven opgenomen om tussen nu en 2030 zo'n 25.000 hectare agroforestry te realiseren. En ook in het 'Realisatieplan Visie LNV Op weg met nieuw perspectief' wordt - direct en indirect - de nodige aandacht besteed aan agroforestry/agrobosbouw, niet zelden op een manier die ook volop ambitie uitstraalt. Gebruik makend van de bestaande dynamiek op dit gebied en inhakend op het onlangs gepubliceerde Masterplan Agroforestry werkt Stichting Agrobosbouw NL op dit moment in overleg met de RVO en het ministerie van LNV (dat in dit kader ook optreedt namens de ministeries van EZK, I&W en BZK) aan het opstellen van de Green Deal Agroforestry die zich in de volle breedte gaat richten op de verdere uitwerking en realisering van de ambitieuze doelstellingen die de overheid heeft geformuleerd op dit gebied.

Voor meer informatie:

Esther Vastrick & René van Druenen
Stichting Agrobosbouw NL
Markt 24
5482 NE Schijndel
info@agrobosbouw.nl  
www.agrobosbouw.nl   

Publicatiedatum: