Vorige maand onthulde de Europese Commissie haar 'Farm to Fork'- en biodiversiteitsstrategieën, twee nieuwe elementen van de Europese 'Green Deal', het overkoepelende beleidskader van de commissie dat erop gericht is om Europa naar een tijdperk van duurzaamheid te leiden door het bereiken van klimaatneutraliteit in de EU tegen 2050.
Een belangrijk onderdeel van de biodiversiteitsstrategie is de doelstelling om het aandeel van de biologische teelt in de Europese tuinbouw tot 25% te verhogen. In het geval van Hongarije is de bio-teelt een veertigjarige traditie die vandaag de dag voor unieke uitdagingen en kansen staat.
Bio-teelt in Hongarije
De biologische trend werd geïntroduceerd in de jaren tachtig, het laatste decennium van het socialistische tijdperk. De eerste voorstanders richtten in 1983 een club op die zich bezighield met biologische tuinbouw en in 1987 werd de eerste biologische vereniging opgericht. Haar rechtsopvolger, de Hungarian Biokultura Federation is momenteel lid van IFOAM.
In 1996 richtte de federatie het eerste binnenlandse vergunningsorgaan voor bio-teelt op en in 1999 nam de regering een decreet aan dat in overeenstemming is met de hedendaagse EEG-regelgeving waarin de wettelijke omgeving van de bio-teelt in Hongarije is vastgelegd.
Van 1988 tot 2004 nam het aantal telers en het areaal voor de bio-teelt bijna voortdurend toe: van 15 telers met 1000 ha tuinbouwgrond in 1988 tot 1935 en 128.576 ha in 2004, het jaar van de toetreding tot de EU.