Francesc Giral, Conjuntfruit (Spanje):

"Het wordt geen gemakkelijk seizoen voor het bio-steenfruit"

"Eind mei zijn we het nieuwe seizoen begonnen met de bio-abrikozen en we denken die te kunnen aanbieden tot begin juli. Daar hebben we zo’n 50 ton van. Vanaf juni krijgt de abrikoos gezelschap van de nectarine, waarvan de oogst tot ongeveer eind augustus duurt. We rekenen op zo’n 200 ton nectarines. Daarnaast hebben we ook nog ongeveer 100 ton gele perziken, van juni tot september", zegt Francesc Giral, commercieel directeur van de coöperatie Conjuntfruit uit het Spaanse Lérida.

Het bedrijf teelt ook nog eens 100 ton bio-paraguayo’s, die van eind juni tot begin augustus op de markt worden gebracht. "De paraguayo wordt dit seizoen de ster onder het biologische steenfruit. Het weer in de lente heeft zich niet van z’n beste kant laten zien en dus zullen er vanaf juni maar weinig bio-paraguayo’s op de markt te vinden zijn", zegt Francesc.

De Catalaanse coöperatie kan dit jaar rekenen op 450 ton biologisch steenfruit. De telersvereniging zet steeds meer in op bio. Het doel is om tegen 2022 de kaap van de 2.000 ton bio-fruit te nemen. Meerdere telers verbonden aan de coöperatie zitten immers in de omschakelingsfase van conventioneel naar bio en de vereniging draagt haar steentje bij door haar telers, zowel die van steenfruit als van bio-hardfruit, de mogelijkheid van het GlobalGAP-certificaat aan te bieden via de optie 2 (gezamenlijk certificaat voor meerdere telers).

Ongunstige weersomstandigheden
"Het wordt geen gemakkelijk seizoen voor het Spaanse bio-steenfruit. Door het warme weer in februari begonnen de bomen twee weken eerder dan normaal te bloeien. Gelukkig werd het daarna opnieuw zachter en ontwikkelden de planten zich weer bijna als gebruikelijk voor de tijd van het jaar", zegt Rodrigo Masip Añó, technisch en commercieel directeur van het bio-assortiment.

“Het is vooralsnog koffiedik kijken hoe het seizoen gaat evolueren. Het is een erg natte lente geweest en dat heeft voor schilschade gezorgd door het vergrootglaseffect van de waterdruppeltjes in combinatie met het zonlicht. Dat zie je vooral goed bij de abrikozen", zegt Masip Añó.

“En toen kwam de vorst eind maart. Onze telers hebben wel het ergste kunnen vermijden omdat ze over netten beschikken die beschermen tegen vorst, maar toch zullen de volumes steenfruit in Catalonië lager uitvallen door de plotse kou in de maand maart", beweert het hoofd bio binnen het bedrijf.

De coöperatie start binnen een week met de afzet van het bio-steenfruit. De eerste vrachtwagens zullen richting Frankrijk en Duitsland rijden.

"In Duitsland zal ons bio-fruit te vinden zijn in traditionele supermarktketens en gespecialiseerde winkels. Na de ervaring van vorig jaar, waarin we voor het segment steenfruit de benchmarkleverancier waren voor een Europese distributiegroep, zijn we weer volledig klaar om de retail te bevoorraden", zegt Francesc Giral.

 

Voor meer informatie:
Conjuntfruit
Francesc Giral 
Tel: +34 673321662 (Spanje)
Rodrigo Masip Añó
Tel: +34 643460095
info@conjuntfruit.es
conjuntfruit.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.