Johanna Diener, Westhof Bio-Gemüse:

"Goedkope conventionele tomaten slecht voor vraag naar bio-tomaten"

Het tomatenseizoen is in volle gang en dus zijn de volumes in Nederland en ook in Duitsland hoog met dalende marktprijzen tot gevolg, meldt Johanna Diener van Westhof Bio-Gemüse. De marktsituatie voor conventionele producten is ook van invloed op de markt voor biologische tomaten ziet zij.

"De huidige bijzonder lage prijzen van conventionele tomaten in de schappen van de supermarkt hebben helaas ook een negatief effect op de vraag naar onze tomaten. Samenvattend: Hoog aanbod met een normale vraag," zegt Diene. "Met het zomerse weer van laatst is ook de vraag naar onze tomaten toegenomen. Bij deze temperaturen gaan consumenten natuurlijk steeds meer over tot het kopen van tomaten, bijvoorbeeld voor barbecuesalades. Langdurig zomerweer zou vraag en aanbod sneller in evenwicht kunnen brengen."

Coronaeffect
Tot nu toe zijn de tomatenprijzen dit jaar iets hoger geweest dan in voorgaande jaren: "We hopen echter dat de coronacrisis geen vergaande invloed zal hebben op de koopkracht van de consument. De huidige situatie is voor iedereen al erg zorgwekkend. In de eerste plaats was er een stijging van de verkoop als gevolg van hamsteraankopen. Vooral in de eerste weken van de crisis zagen we een stijging van de verkoop en dus van de productie. We leveren slechts een klein percentage aan de horeca, dus gelukkig hebben we vooral hier geen negatieve effecten meegemaakt."

Arbeid
Ook Westhof heeft tot nu toe geen last gehad van het tekort aan arbeidskrachten: "We zijn in de gelukkige positie dat we veel vaste medewerkers hebben. Bovendien hebben alle geplande seizoenarbeiders het land kunnen binnenkomen en aan het werk kunnen gaan. Maar natuurlijk moeten we elke dag voldoen aan alle voorzorgsmaatregelen en moet er veel werk worden verzet. Elke dag zijn er nieuwe uitdagingen, elk proces moet worden bekeken om de juiste maatregelen te kunnen nemen."

De voor het komende jaar geplande uitbreiding ligt op dit moment nog steeds op schema.

Bio
Westhof teelt Rispen tomaten, mini-Rispen tomaten, Roma tomaten en mini-Roma tomaten van biologische kwaliteit. Volgens Johanna Diener zijn de veelzijdige Rispen tomaten en de kleine, zoet smakende mini-Roma tomaatjes nog steeds bijzonder populair. "De mini-Roma tomaten (Sweetelle-variant) zijn onze snoeptomaten. We hebben het teeltareaal voor deze tomaat verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar, omdat het steeds populairder wordt bij de consument en dus ook bij onze klanten."

ToBRFV
De kwaliteit van onze tomaten is tot nu toe zeer goed geweest en er is tot nu toe geen acute ziektedruk in de kassen geweest. Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) is nog steeds geen probleem voor het bedrijf, hoewel het nog steeds een zeer ernstige bedreiging vormt voor de groenten- en fruitteelt. "De aanpak van dit virus lijkt eigenlijk erg op die van het coronavirus. Aangezien er geen vaccin is of, in het geval van groenten, resistente variëteiten bestaan, moeten we preventieve maatregelen nemen met de strengste hygiënische maatregelen. Deze hygiënemaatregelen omvatten bijvoorbeeld speciale werkkleding, die alleen ter plaatse wordt aangetrokken en regelmatig wordt gereinigd, onze eigen oogstkisten, constante ontsmetting van de kisten en arbeidsmiddelen en het verbod op gasten van buiten het bedrijf of bezoekers in de kassen."

Virusrisico groter in bodemgebonden teelt
Daarnaast zijn de twee kassen verzekerd tegen mogelijke schade door het virus: "Helaas kan deze verzekering slechts een periode van twee jaar dekken. Omdat het virus, als het eenmaal in onze kassen is binnengedrongen, nog jaren in de bodem kan blijven zitten, helpt deze verzekering ons helaas slechts in beperkte mate. In tegenstelling tot conventioneel geteelde tomaten groeien onze biologische tomaten in de grond, waardoor het risico in de biologische teelt vele malen groter is. De in de conventionele teelt gebruikte substraten zijn relatief snel te vernieuwen, maar onze grond is niet zo gemakkelijk te vervangen. Hygiëne en preventieve maatregelen zijn voor ons dan ook nog steeds onze topprioriteit."

Voor meer informatie:

Johanna Diener
Westhof Bio-Gemüse GmbH & Co.KG
Zum Westhof 6, D-25764 Friedrichsgabekoog
Duitsland
+49 4839 9535-0
info@westhof-bio.de
www.westhof-bio.de


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.