Kirnig Edelpilze: duurzame verpakkingen en uitbreiding van het productassortiment

"De discussie over plastic verpakkingen komt na de crisis weer terug"

Vóór de coronapandemie was het uitbannen van plastic veruit het belangrijkste onderwerp in de voedingsindustrie. Ook op het gebied van eetbare paddenstoelen werd gezocht naar een innovatieve, milieuvriendelijke oplossing met hernieuwbare grondstoffen. Kirnig Edelpilze, een Zuid-Tiroolse paddenstoelenteler is erin geslaagd een transparante kartonnen tray voor eetbare paddenstoelen te ontwikkelen. Tegelijkertijd richt het bedrijf zich op de uitbreiding van het productassortiment om aan de groeiende vraag naar regionale paddenstoelen te kunnen voldoen.

Kirnig heeft ook de impact van de coronapandemie gevoeld. De verkoop aan de restaurants, een belangrijk verkoopkanaal voor het bedrijf, stijgt echter als gevolg van de heropening van de horecasector. Ook de verkoop aan de detailhandel en de directe verkoop zijn toegenomen. "Wij hebben de periode van de pandemie benut om enkele innovaties te implementeren," zegt mede-eigenaar Andreas Kalser."Wij zijn ervan overtuigd dat het thema plastic na de crisis weer terug zal komen. Daarom hebben we besloten tot een duurzame, toekomstgerichte oplossing."

Robuuste, open kartonnen doos
Juist vanwege het hoge vochtgehalte worden paddenstoelen tot nu toe vooral in plastic of folie verpakt. "Dit heeft ons vanaf het begin dwars gezeten. We telen biologische en duurzame champignons, maar uiteindelijk verpakken we ze in plastic. Dit is ook verwarrend voor de consument," zegt Kalser. Het bedrijf is altijd op zoek geweest naar een passend verpakkingsconcept.

"Na een paar testen is vorige maand de standaard 200g eenheid overgeschakeld op de duurzame kartonnen tray. Ook de reactie van de klant is tot nu toe zeer positief", zegt Kalser. "We kunnen nu volledig afzien van folie. Het product is echter nog steeds beschermd en duidelijk zichtbaar. Hoewel de binnenkant van de tray licht gecoat is, is deze nog steeds gemaakt van natuurlijke materialen, waardoor de verpakking volledig recyclebaar is."

Pareloesterzwammen uit Zuid-Tirol
Het bedrijf, opgericht in 2018, heeft ook besloten om zijn assortiment uit te breiden. Naast koningsoesterzwammen en shiitake biedt het bedrijf nu ook pareloesterzwammen aan. "We hebben gemerkt dat mensen zich steeds meer bewust zijn van onze paddenstoelen in Zuid-Tirol, en dat daarmee de vraag snel toeneemt. Daarom hebben we besloten om ons assortiment uit te breiden", legt Kalser uit. "Net als bij de andere champignonsoorten kunnen wij de pareloesterzwammen het hele jaar door leveren dankzij de op maat gemaakte klimaatregeling en optimale teeltomstandigheden."

Het jonge en ambitieuze bedrijf is de enige teler van speciale paddenstoelen in Zuid-Tirol en heeft momenteel een wekelijkse opbrengst van 1,5 ton. De doelstelling op lange termijn is om de producten te exporteren. "We staan open voor klanten in Duitsland en Oostenrijk, zoals cateringbedrijven, biologische groothandels, enz. Daarom hopen we dat de noodsituatie zich snel zal herstellen en dat de paddenstoelenmarkt ook na de crisis zal blijven groeien."

Voor meer informatie:

Andreas Kalser & Josef Obkircher
Kirnig Edelpilze GmbH
Thalweg 10, 39040 Aldein
Zuid-Tirol (Italië)
+39 340 869 60 47
info@kirnig.com
www.kirnig.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.