Bio-melkveehouder in het hart van de polder

Gouden Grutto 2020 voor boerenlandvogelboer Egbert Zorgdrager

Egbert Zorgdrager, boerenlandvogelboer op Terschelling, heeft uit handen van Vogelbescherming Nederland de Gouden Grutto award ontvangen. De Gouden Grutto is dé natuurprijs voor boeren die zich inzetten voor het beschermen en behouden van weidevogels. Egbert Zorgdrager is een boerenlandvogelboer in hart en nieren. "Eerst de vogels, dan de koeien."

De Terschellinger Polder: een begrip waar weidevogelliefhebbers en boerenlandvogelboeren met bewondering over praten. Een van die boeren op Terschelling is Egbert Zorgdrager, een biologisch melkveehouder in het hart van de polder. Op zijn bedrijf spelen weidevogels een prominente rol en krijgt de natuur er volop de ruimte.

Waar 20% zwaar beheer - maatregelen als uitgesteld maaien en plas-dras - als het maximaal haalbare wordt gezien voor een normaal boerenbedrijf, gaat Egbert een flinke stap verder. Bijna de helft van zijn land wordt later in het seizoen gemaaid, waardoor de vogels de gelegenheid krijgen om hun broedcyclus te voltooien.

Economisch gezond bedrijf
En tóch heeft hij een gezond boerenbedrijf, ook economisch! De bedrijfsvoering is aangepast op het principe 'eerst de vogels, dan de koeien'. De veestapel is zo samengesteld dat het past bij een weidevogelbedrijf, met koeienrassen als Holstein, Fleckvieh, Noors Roodbont en Brown Swiss. De mix van de 4 koeienrassen zorgt ervoor dat ze het structuurrijke, minder intensief-eiwitrijke gras goed kunnen verteren. Dus geen maximale productie, maar wel een hoge kwaliteit. In combinatie met inkomsten voor het weidevogelbeheer levert dat toch een belegde boterham op.

Kaasfabriek
Lange tijd was Zorgdrager de enige die zijn melk leverde aan de kaasfabriek op het eiland. Inmiddels leveren alle melkveehouders een deel van hun melk aan deze fabriek. Lokaal voedsel produceren en consumeren, korte ketens en niet afhankelijk zijn van de wereldmarkt. Dat is de meerwaarde die de boeren op het eiland met elkaar willen bereiken.

Oprichter netwerk
Daarnaast is Egbert ook mede-oprichter van het Netwerk Boerenlandvogelboeren van Vogelbescherming Nederland. Deze boeren zijn de koplopers als het gaat om het inpassen van weidevogelbeheer binnen het boerenbedrijf. Dit netwerk bestaat uit ruim 70 boerenbedrijven, waarbij je Egbert gerust als koploper van de koplopers kunt beschouwen.

Als blijk van waardering voor alle inspanningen die Egbert Zorgdrager levert om de weidevogels een toekomst te geven heeft Vogelbescherming Nederland op 28 mei de Gouden Grutto Award aan hem uitgereikt.

Klik hier om de video te bekijken.

Voor meer informatie: www.vogelbescherming.nl    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.