Staat vrijwillig onder toezicht

Interesse in redden van Australië's grootste biologische zuivelcoöperatie

De financieel geplaagde coöperatie Organic Dairy Farmers Australia (ODFA), dat nu vrijwillig onder toezicht staat, zoekt primaire producenten die zich bij de coöperatie willen aanmelden, terwijl de curatoren op zoek zijn naar een nieuwe koper.

Het ODFA, de grootste producent van gecertificeerd biologische melk in Australië, heeft zichzelf vorige maand vrijwillig onder toezicht geplaatst.

De fabriek van de coöperatie in North Geelong produceert melk, boter en room voor het merk True Organic en levert ook melk voor de yoghurt van FiveAM, Pure Organic melk en Lemnos kaas.

Worrells Solvency en Forensic Accountants zijn half mei als vrijwillige bewindvoerders aangewezen.
 
Worrells partner Scott Andersen zei dat hij met de door NAB benoemde curator, Deloitte, zal blijven werken. "Ik heb zowel voor de benoeming van de curator als daarna uit meerdere hoeken interesse gekregen", zei Andersen. "Er is oprechte interesse in het redden van de coöperatie."

De curator, Deloitte Restructuring Services, liet weten dat het bedrijf zijn werk blijft uitvoeren, terwijl ze de activa van het bedrijf te koop aanbieden. Dit omvat ook het verwerkingsbedrijf en de melkleveringsovereenkomsten  met producenten.

"De uitdagingen waarmee het bedrijf te maken heeft gehad, inclusief de verliesgevende melkleveringscontracten in deze nichemarkt, zijn breed bekend", zei de partner van Deloitte en curator, Tim Norman.

"Deze verliezen, en de problemen met een droogfaciliteit die werd gebouwd, hebben ertoe geleid dat de directeuren van ODFA vrijwillig bewindvoerders hebben aangesteld, en de schuldeiser (NAB), heeft nu ook curatoren en managers aangesteld."

Het bedrijf is volledig eigendom van 40 melkveebedrijven in Victoria en het noordwesten van Tasmanië. De directeuren hebben het bedrijf vorige week vrijwillig onder bewindvoering geplaatst, met als redenen een terugval op de Chinese markt, een lagere verkoop en de impact van het coronavirus. Andersen zei vorige week dat Worrells alle medewerkers en niet-zekergestelde schuldeisers een update heeft gegeven over de positie van de onderneming.

"We zijn nu bezig ons verslag aan de schuldeisers samen te stellen, dat een gedetailleerd overzicht zal geven van de activa en passiva van de coöperatie en dat aanbevelingen zal doen over hoe de schuldeisers de toekomst van de coöperatie kunnen zien."

Ondertussen heeft Deloitte in het weekend advertenties geplaatst in de grote kranten van Channel 9, waarin ze bedrijven oproepen om belangstelling te tonen als ze het bedrijf willen kopen.

Op de website van het bedrijf, waarop ze ook erkennen dat ODFA vrijwillig onder curatele staat, werd ook een oproep gedaan om meer biologische melkveehouders bij de bedrijfsvoering te betrekken.

"De vraag naar biologische zuivelproducten neemt toe en ODFA is geïnteresseerd om in contact te komen met boeren die de overgang naar biologisch overwegen", aldus het bericht.

"Bij ODFA voelen onze boeren zich welkom en worden ze ondersteund, waarbij ons team nieuwe coöperatieleden begeleidt bij het veranderingsproces". Andersen zei dat er eind juni een vergadering moet worden gehouden voor de schuldeisers, maar dat dit proces kan worden verlengd. Worrells zal doorgaan als beheerder, terwijl NAB Deloitte heeft aangesteld als curator. NAB heeft Sal Algeri en Tim Norman van Deloitte, aangesteld als gezamenlijke curatoren en managers van ODFA totdat de activa worden verkocht of totdat de bank wordt uitbetaald.

De schatting is dat het bedrijf ongeveer $8 miljoen (€4,9 miljoen) aan de National Australia Bank moet betalen en daarnaast is het onbeveiligde crediteuren, zoals de boeren, tussen de $3,5 en $5 miljoen (€2,1 en 3,07 miljoen) verschuldigd. "Ik denk dat het overkoepelende doel van onze benoeming, en ook die van de curatoren, is om de maximale waarde van de coöperatie te behouden," zei Andersen. "Onze rol als curator is het behoud van het grootste deel van de activa, om een beter resultaat voor alle belanghebbenden te bereiken. "De wettelijke verplichting van Deloitte is om de beveiligde activa te behandelen en aan NAB verslag uit te brengen over alles wat onderworpen is aan de bankkosten."

Tijd winnen

De directeur van United Dairyfarmers of Victoria, Paul Mumford zei dat zijn organisatie contact heeft gehad met leden en bestuurders en een brief heeft geschreven aan NAB. "Het is essentieel voor de sector om alle verwerkers te steunen, ongeacht wie ze zijn of wat ze produceren, omdat de industrie in een kwetsbare positie verkeert", zei Mumford. "Als we eenmaal zien dat verwerkers wegvallen, wordt het een groot probleem voor onze sector." Mumford zei dat de biologische nichemarkt in het verleden winstgevend is geweest door het leveren van kwaliteitsproducten aan de consument, terwijl ze een groeiende markt bedienden. Hij zei dat hij NAB om tijd had gevraagd, zodat een geschikte koper voor het bedrijf kon worden gevonden.

"De boeren zijn al zes tot zeven weken niet betaald," voegde hij toe. "Het is typerend voor deze tijd. Ik denk niet dat het bedrijf te veel werd blootgesteld aan de Chinese markt, maar dit is een teken dat de zuivelindustrie al geruime tijd in beroering is." Mumford zei dat hij de staatsmanager van de NAB had gevraagd om contact met hem op te nemen. "Ik wil dat hij me belt om de sector en onze boeren gerust te stellen. Ze steunen het proces en tonen een goede bedrijfsverantwoordelijkheid", zei hij.

"Sociale verantwoordelijkheid is waarschijnlijk waardevoller in dit coronatijdperk." Mumford riep de bank op om de bestuurders genoeg tijd te geven om de beste oplossingen te zoeken voor iedereen, inclusief de bank, de coöperatie en de boeren. "Het komt allemaal neer op tijd, en dat is waarom de bank ons wat ruimte moet geven zodat we een positief resultaat kunnen bereiken", zei hij. Het bedrijf is de boeren ongeveer 3 miljoen dollar (€1,8 miljoen) schuldig. "Dat heeft niet alleen invloed op de bedrijven, maar ook op de regionale gemeenschappen waarin ze wonen. Het heeft een enorme impact." Maar hij zei dat de sector zich bewust van de mogelijkheid om om staatsinterventie of federale interventie te vragen.

"Het zou een precedent scheppen, maar we moeten erkennen dat er een groot aantal programma's zijn, zowel van de staat als van de federale overheid, die kunnen helpen. Maar de Noord-Tasmaanse boer Gary Watson, zei dat hij niet dacht dat hij nog wat zou zien van de $250.000 (€153.778) die ze hem verschuldigd zijn. Hij kreeg zijn laatste betaling op 15 april. "De melk gaat naar Cadbury op dit moment, maar vanaf 1 juli zal het naar Fonterra gaan", zei Watson.

Watson zei dat hij de afgelopen jaren meerdere keren zijn bezorgdheid heeft geuit over het management van ODFA. "Ik vertelde hen 12 maanden geleden al dat dit zou gebeuren als ze dingen niet zouden veranderen," zei hij. Een woordvoerder van NAB zei dat het bedrijf erkent dat het een moeilijke beslissing was om het bedrijf vrijwillig onder curatele te laten plaatsen. "Deloite zal blijven samenwerken met de directie en de raad van ODFA om alle schuldeisers te betalen", liet de woordvoerder weten.

Bron: The Examiner (Andrew Miller)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven