Ook online veel belangstelling voor Zwitserse biobeurs

Terwijl juist biologische producten in 2019 in Zwitserland het marktaandeel van 10% wisten te overschrijden, vond de Bio Agri-beurs vanuit het Zwitserse Moudon dit jaar noodgedwongen enkel online plaats.

Biologisch imker en wijnteler Gabriele Bianchi zou dit jaar eigenlijk hebben deelgenomen aan de Bio-Agri en de Bio-Vino-beurs. Met permacultuur als centraal thema van deze 2020-editie, zou zijn geboorteplaats Ticino dé plek worden voor een bijeenkomst van – met gemak – zo’n 15.000 bezoekers.

De organisatoren hadden die bijeenkomst op zaterdag 9 mei en zondag 10 mei echter al gepland en voorbereid vóór de coronaviruscrisis uitbrak. Maar: in een constant groeiende sector, die vorig jaar net het marktaandeel van 10% heeft weten te overschrijden, wilden organisator Franck Siffert en zijn team niet zomaar opgeven.

Daarom heeft Gabriele zaterdagochtend zijn specialiteiten gepresenteerd voor Syrah-, Merlot en Chardonnay-wijnen en voor honing van zijn percelen in Arogno. “Voor de presentatie van een ​​nieuw buitengewoon bijzonder product: een mousserende roséwijn, kwam ik op het idee om de druiven op 20 meter diepte te laten rijpen – op de bodem van het meer van Lugano, waar de beweging van water de gisten hun werk laten doen,” legt hij uit aan Franck Siffert, in een korte videopresentatie bestemd voor het ingelogde, toekijkende publiek.

Besproken onderwerpen
Dit jaar vindt in Romandië, het Franstalig deel van Zwitserland, een van de belangrijkste biologische landbouw- en wijnbeurzen plaats. Hiervoor zijn alle bijeenkomsten online aangeboden, op het platform van Moudon, uiteraard met in achtneming van de richtlijnen voor social distancing of op afstand met behulp van de huidige technische communicatiemiddelen.

Met name een gebied met aanplantingen, druiven voor wijnen, geneeskrachtige planten en een voor vee bestemd gebied waren ter plekken ingericht. “Ons idee was om deze verschillende gebieden in ‘discussievorm’ te presenteren,” vertelde Franck Siffert, agrariër bij Bonvillars. Bij Bio-Vaud heeft de mogelijkheid om een bijeenkomst volledig te cancelen dan ook niet lang op de agenda gestaan.

“Franck kreeg het idee om deze virtuele beurs te organiseren. De financiering ervan kregen we met name rond dankzij onze financiële partners, waaronder het kanton Vaud,” benadrukt Matthieu Glauser, directeur van Bio-Vaud en spreker op het platform. Aangezien de deelnemers de datum in ieder geval al in hun agenda hadden genoteerd en hadden vastgelegd, was het niet heel moeilijk om hen ervan te overtuigen mee te doen, ook al wisten ze niet per se allemaal even goed met de huidige communicatietechnieken om te gaan.

De dagelijkse debatten tussen de mensen achter de beurswebsite en die op de YouTube- en Facebook-platformen werden gevolgd door honderden kijkers. "De video's zullen ook online blijven staan ​​en in de toekomst waarschijnlijk gebruikt worden voor marketingdoeleinden,” vertelt Matthieu die maar wat blij is met het huidige succes van biologische landbouw.

Meer dan 10% in 2019
In 2019 was Franstalig Zwitserland de regio waar de meeste biologische producten zijn geconsumeerd. In totaal was 10,5% van de gekochte voedingsmiddelen biologisch. Daarnaast werd met een totaalpercentage van 10,3% op landelijk niveau voor het eerst ook de grens van 10% overschreden (10,4% in Duitstalig Zwitserland).

Bio-Suisse liet vorige weet weten dat er op dit moment 7.300 bedrijven zijn die aan de specificaties voor biologische landbouw in Zwitserland en Liechtenstein voldoen en dat er op 169.360 hectare biologisch geteeld: een zesde van de oppervlakte van het land. De omzet van de sector steeg in vijf jaar tijd van 2,2 miljard frank naar 3,2 miljard (377 frank per hoofd van de bevolking).

Voor meer informatie: www.bio-agri.ch

Bron: 24heures


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven