Brouwerij Slaapmutske

"Vraag naar biologisch bier groeit"

Tholen - Toen Brouwerij Slaapmutske in 2002, vrij snel na de oprichting van het bedrijf in 2000, haar eerste biologische tripel bier op de markt zette, was de markt daarvoor nog erg klein. "Door bijvoorbeeld certificering is de productie van biologisch bier vrij duur en in het begin leg je geld bij. Inmiddels hebben we de vraag naar biologische bieren zien groeien en is het een keuze gebleken die op lange termijn wel rendeert", aldus oprichter Dany De Smet.

Bio
Om het keurmerk biologisch te krijgen, moeten alle grondstoffen voorzien zijn van biologisch certificaat. Daarnaast moet ook het productieproces biologisch zijn. "We gebruiken dus geen pasteurisatie, voegen geen bewaarmiddelen, geen kunstmatige oxidatieremmers of schuimversterkers toe. Dit soort toevoegingen gebruiken gangbare brouwerijen meestal om de productie goedkoper of sneller te maken. Wij willen dit niet gebruiken en maken liever iets duurder bier, dat wel aan onze standaarden voldoet."

Ambacht
De brouwerij kent een uitgebreid assortiment aan bierstijlen, wat volgens Dany precies zijn strategie weergeeft. "We willen aantonen dat we het ambacht in al zijn facetten beheersen, en dat we veel verschillende bieren kunnen maken. Zo hebben we tripel, oud bruin, blond en witbier. Daarnaast en proberen we zo puur mogelijk te brouwen." Dat laatste houdt in dat er veel verschillende fermentatietechnieken worden gebruikt. "Een van onze hardlopers is momenteel Sunny Moon, een alcholvrij bier, die overigens niet biologisch is. Veel brouwerijen maken een een alcoholhoudend bier waar ze vervolgens de alcohol uithalen. Wij gebruiken liever een specifieke gist en passen dry hopping toe, het toevoegen van extra hop aan de lagering. Deze techniek wordt normaal alleen voor de 'edelere bieren' toegepast." Precies andersom geldt voor de glutenvrije bieren van Brouwerij Slaapmutske. "Die willen we zo smaakvol mogelijk krijgen, dus we gebruiken de klassieke grondstoffen en halen vervolgens de gluten uit het bier." 

Nieuw jasje
De bieren van deze bouwerij uit het Oost-Vlaamse Melle wordt verkocht aan diverse horecakanalen in België en aan slijterijketen Mitra in Nederland. Sinds kort zit Slaapmutske Bio tripel in een nieuw jasje en bovendien is dit biologisch tripelbier nu ook in 75CL fles verkrijgbaar.

Voor meer informatie:
Dany De Smet
Brouwerij Slaapmutske
+32 476280823
info@slaapmutske.be
www.slaapmutske.be


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.