PayOK - keurmerk toetst juiste beloning uitzendkrachten

De Stichting PayOK heeft een keurmerk in het leven geroepen waarmee ondernemingen getoetst worden op de juiste beloning van hun werknemers conform CAO’s. Dit is noodzakelijk geworden sinds het in werking treden van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Daarin is bepaald dat ondernemers aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de juiste beloning van werknemers in de hele keten, dus ook als die werknemers in dienst zijn bij een onderaannemer of uitzendbureau. Als een onderaannemer of uitzendbureau niet het juiste loon betaalt conform CAO kan de werknemer het te weinig ontvangen loon opeisen bij de hoofdopdrachtgever. 

Opdrachtgevers kunnen vanaf eisen dat de bedrijven waar zij werknemers inlenen of inhuren over het PayOK keurmerk beschikken. Door deze eis wordt voorkomen dat opdrachtgevers negatief in het nieuw komen omdat de uitzendkrachten te weinig loon krijgen. Veel opdrachtgevers eisen nu al het SNA keurmerk, maar bij SNA is toetsing op het juist toepassen van de juiste CAO’s beperkt.

“PayOK toetst of de uitzendkrachten volgens de juiste CAO worden verloond, juist worden ingeschaald, de juiste toeslagen ontvangen en er geen inhoudingen worden gedaan die niet zijn toegestaan” aldus Gerlof Roubos, directeur van de Stichting.

De toetsing en inspectie voor de PayOK norm is gedegen en uitgebreid. Ze omvat alle in Nederland werkzame CAO-regelingen in alle bedrijfstakken. De toetsing op het juist toepassen van de CAO wordt uitgevoerd door onafhankelijke, geaccrediteerde inspectie-instellingen. De inspecteurs die deze toetsing mogen verrichten, moeten voldoen aan strenge eisen op het punt van ervaring en kennis. Stichting PayOK controleert regelmatig of de inspectie-instellingen hun werk goed doen.

“De kwaliteit van de inspecties is cruciaal voor de PayOK-norm”, aldus Gerlof Roubos, directeur van de Stichting. “Ik ben er van overtuigd dat er op dit moment geen enkel keurmerk in Nederland is dat zulke strenge eisen stelt aan de inspecteurs. Zij bepalen uiteindelijk de kwaliteit van ons PayOK-keurmerk”.

Voor meer informatie
Gerlof Roubos
Stichting PayOK 
T: 06-53864592
g.roubos@pay-ok.nl
www.pay-ok.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven