"Ik zag de drinkwateropname bij de dragende zeugen omhoog gaan"

"Goed drinkwater is net zo belangrijk als goed voer. Maar water is er altijd en daarom zijn we eerder geneigd om er minder aandacht aan te schenken", zegt Wilco Harmsen. Hij heeft een biologisch varkensvermeerderingsbedrijf met 320 zeugen. Hij levert zijn biggen aan vijf biologische vleesvarkenshouders.

Wilco Harmsen begon zich vorig jaar te oriënteren op het verbeteren van de drinkwaterkwaliteit. "Op zich was er niets mis. Periodieke onderzoeken van het water toonden nooit verontrustende cijfers. Alle kengetallen bevonden zich binnen de bandbreedte", vertelt de varkenshouder. "Toch liep niet alles zoals ik het graag zou zien. Bij de dragende zeugen beschikken we over watermeters en die lieten de laatste jaren een gemiddelde wateropname van 8-9 liter per zeug per dag zien. Dat is aan de krappe kant", legt hij uit. "We hebben geprobeerd om de wateropname te verbeteren door het plaatsen van extra drinkbakken en het installeren van een rondpompsysteem. De zeugen gingen echter niet meer drinken."

In een artikel van LTO Ledenvoordeel vertelt hij over de aanschaf van het Watter Systeem. "Mijn persoonlijke ervaring: het water is gewoon lekkerder." Klik hier om verder te lezen.

Bron: LTO Ledenvoordeel


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven