Spaanse coöperatie Agromolinillo exporteerde 16.000 ton zachtfruit

De coöperatie Agromolinillo uit de Spaanse provincie Huelva is al meer dan 40 jaar actief in de teelt en afzet van fruit. De tien aangesloten telers beschikken samen over ongeveer 700 hectare, waarvan 400 met blauwe bessen, 100 met aardbeien, 10 met bramen en 30 met frambozen. In het afgelopen seizoen behaalde de coöperatie een totale omzet van 16 miljoen kilo, waarvan 90% werd geëxporteerd.

"Tot nu toe zijn we elk jaar kunnen groeien”, luidt het bij Agromolinillo. “Maar niet alleen onze omzet is er op vooruitgegaan, ook hebben we ons steeds duidelijkere doelen kunnen stellen, hebben we ons rassenaanbod uitgebreid, is ons teeltareaal toegenomen, hebben we enkele nieuwe werknemers mogen begroeten, betrekken we nu meer gebouwen, zetten we ruimer in op onderzoek en hebben we steeds meer aandacht voor duurzame teeltmethoden. De tweede generatie in de coöperatie hecht veel waarde aan de fundamenten en de structuur van het bedrijf, weet goed waar het naartoe wil en beschikt over een flinke dosis doorzettingsvermogen”.

De blauwe bes, die meer dan de helft van het areaal van de coöperatie beslaat, is het vlaggenschip van Agromolinillo. "De blauwe bes heeft groeipotentieel, maar daarvoor moet er niet zozeer gewerkt worden aan de aanbodzijde, als wel aan de vraagzijde. In Spanje en de ons omringende landen Portugal en Frankrijk is er weinig vraag naar blauwe bessen”, luidt het.

“Bij de blauwe bessen kiezen we ook steeds meer voor bio. Dit seizoen hebben we het areaal verdubbeld, waardoor we nu over 80 hectare beschikken. Ook hebben we het oppervlak frambozen uitgebreid. Ons ras Adelita groeit nu op 35 hectare”.

Het bedrijf uit Huelva kan terugvallen op een mooi assortiment rassen. “We voeren met de regelmaat van de klok onderzoeken uit om ons aan te passen aan de markten en de consument, maar altijd met de duurzaamheid van onze velden in het achterhoofd. Bij frambozen gaat onze voorkeur overduidelijk uit naar het ras Adelita, een grote en smaakvolle framboos met zacht vruchtvlees. Onze aardbeienrassen zijn dit seizoen Rábida, Rociera, Savana en Calinda. Bij de blauwe bessen, ook in de bioteelt, zijn Star en Windows onze premium rassen”, sommen ze bij Agromolinillo op.

Agromolinillo is een van de bedrijven die deel uitmaken van Fruta de Andalucía, een coöperatieve vennootschap die eind 2014 is ontstaan uit een samengaan van fruittelers uit de provincie Huelva. Ze bundelden hun krachten om zo sterker de traditionele en nieuwe markten te kunnen betreden. Het door Agromolinillo geteelde en door Fruta de Andalucía vermarkte en geëxporteerde zachtfruit bereikt meer dan 30 landen.

Bron: huelvainformacion.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven