Provincie Noord-Holland verbiedt gebruik glyfosaat

Agrarische pachters die grond van de provincie Noord-Holland pachten, mogen het omstreden gewasbeschermingsmiddel glyfosaat, voornamelijk bekend onder de merknaam Roundup, niet meer op provinciegrond gebruiken.

Het verbod, dat vanaf 1 november 2020 ingaat voor de nieuwe pachtcontracten, gold al voor percelen binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dit staat in het aangepaste pachtbeleid van de provincie Noord-Holland. Glyfosaat is de werkzame stof in middelen die onkruid bestrijden. Hoewel het gebruik van deze stof door de Europese Unie (EU) is toegestaan, is er steeds meer twijfel over schadelijke gevolgen van het middel voor mens en dier.

Gedeputeerde Esther Rommel (Natuur en Landschap): “Onkruid willen we niet met gif, maar zoveel mogelijk met mechanische of ecologische technieken bestrijden. Op die paar plekken waar toch nog chemische middelen ingezet moeten worden, stoppen we nu ook het gebruik van glyfosaat. De EU evalueert dit gebruik in 2022. Daar willen we niet op wachten. We doen ons uiterste best de biodiversiteit in onze provincie te beschermen. Dit verbod helpt daar aan mee.”

Overleg
In februari en begin maart heeft de provincie in de verschillende regio’s bijeenkomsten georganiseerd voor pachters en geïnteresseerden over de aanpassingen in het pachtbeleid. Ook het verbod op glyfosaat werd besproken. De aanwezigen begrepen de wens van de provincie op een verbod, maar achten het gebruik van glyfosaat nu nog noodzakelijk omdat er volgens hen geen natuurvriendelijker en even effectief alternatief bestaat. Uit gesprekken met de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) en agrarische natuurverenigingen kwamen geen grote bezwaren tegen een verbod.

Alle aanpassingen aan het pachtbeleid staan op de website van de provincie.

Bron: Provincie Noord-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven