Insectenmetingen voor project Koeien en Kruiden

De afgelopen jaren is er veel aandacht voor insecten en de achteruitgang in aantallen en soorten. In het project Koeien en Kruiden wordt bij Dairy Campus met name gekeken naar het effect op de beschikbaarheid van insecten voor weidevogelkuikens. Het gaat dan met name om de insecten groter dan 4 millimeter. 

Op 14 mei zijn er insectenmetingen gedaan in deze proef om te kijken wat het effect van mengsel en beheer is op het aantal en soorten insecten. "Hierbij hebben we gebruik gemaakt van drie methodes. We gebruikten plakvallen voor vliegende insecten, slagnet voor insecten die in/op het gras zitten en potvallen voor insecten die over de grond kruipen. Vorig jaar hebben er vergelijkbare insectenmetingen plaatsgevonden. Over de resultaten hiervan zullen we binnenkort rapporteren", zo staat er te lezen in een projectupdate. De insectenmeting is onderdeel van de kruidenproef binnen het project koeien en kruiden, waarbij ook naar de opbrengst wordt gekeken.

De projectgroep trekt voorlopige conclusies dat bij een extensief beheer het aandeel kruiden het grootst blijft, maar dat daarbij de drogestofopbrengst het laagste was. Een uitgestelde maaidatum heeft tot nu toe geen effect op het voorkomen van de kruiden en klavers. Wel was de drogestofopbrengst het hoogst voor het mengsel BPW. De metingen in 2020 zullen hier meer duidelijkheid over geven.

Klik om de update van april j.l over het project Koeien en Kansen verder te lezen. 

Bron: Dairy Campus


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven