Bio-fruitprojecten op afstand managen in coronatijd

"Ik hang nu iets meer de control freak uit"

Tholen - Tom van Hees is bij Tradin Organic verantwoordelijk voor de productgroepen zachtfruit en steenfruit. In coronatijd is alles toch anders dan anders, bevestigt hij. "Het is nog spannender dan normaal, in deze bizarre tijd. Zijn er voldoende mensen om het fruit te plukken, te verpakken en het naar verschillende bestemmingen binnen en buiten EU te vervoeren? We hebben onze risico's goed gespreid. We werken met meerdere projecten in verschillende landen, zoals Marokko, Spanje, Balkanregio en Oekraïne. Dit zorgt er voor dat wij in tijden van veel onzekerheid, juist zekerheid kunnen bieden."

Marokkaanse biologische aardbeien worden dagelijks geplukt.

Normaliter brengen Tom en zijn collega's van Tradin meerdere keren per seizoen een bezoek aan de verschillende bronnen, momenteel is dat niet mogelijk. "Ik bezoek ze gemiddeld twee tot drie keer in het seizoen. Nu werken we nog meer met foto's, filmpjes en video gesprekken. Ik merk dat ik in de huidige situatie iets meer de control freak uithang. Het is essentieel om er meer bovenop te zitten."

Binnen Tradin zien ze een sterke vraag naar biologisch fruit. Het fruit wordt in veel verschillende producten verwerkt. "Het wordt onder meer gebruikt voor de jam- en sappenproductie en het gevriesdroogde fruit is terug te vinden in muesli's. En niet te vergeten alle toetjes met heerlijke fruitsmaken. Ook merken we dat in coronatijd de vraag van retail naar diepvriesfruit aanzienlijk toegenomen is."

Marokko, Spanje, Italië
Het Marokkaanse aardbeienseizoen is eind december/begin januari van start gegaan en loopt tot eind juni. Het Spaanse seizoen begon eind januari/begin februari en loopt ongeveer tegelijkertijd af. "Het abrikozenseizoen begint de komende weken in Marokko. Dit ziet er goed uit, behalve in Italië waar vorst in april schade heeft veroorzaakt aan de abrikozen boomgaarden. Vooral qua arbeidsmigratie is de situatie anders dan anders. Een deel van de mensen die normaal vanuit Marokko naar het Spanje, Portugal reizen om daar te werken, blijft nu in Marokko om te plukken. Hierdoor is er geen tekort aan mankracht en hebben we voldoende beschikbaarheid. Praktisch gezien is het allemaal wat uitdagender, denk hierbij aan het vervoer en de werkafstand binnen de vrieshuizen. Dit is complexer en brengt daardoor wat extra kosten met zich mee. In Spanje is het weer heel anders. Daar gaan de seizoenarbeiders het hele land door, omdat ze normaliter terug naar huis gaan maar door het reisverbod in Spanje blijven en zich verplaatsen naar verschillende delen van het land om te werken."

Polen, Turkije
Tom geeft aan dat het bio-zachtfruitseizoen over het algemeen naar wens verloopt. "In Polen wordt het dit jaar uitdagend of er voldoende mensen zijn om het vele Poolse fruit te plukken. Tevens is het redelijk droog geweest de laatste maanden wat mogelijk voor minder volume kan zorgen. Daarnaast heeft men ook te maken met verhoging van arbeids- en energiekosten. Dat zorgt voor een hogere vraag naar bijvoorbeeld Marokkaans of Bulgaars fruit. In de aardbeien draaien we door duidelijke afspraken en risicospreiding een heel goed jaar. Het Turkse seizoen begint nu en de verwachtingen voor dit jaar zijn prima. Daar verloopt het qua volumes naar wens. Echter zien zij door de huidige onzekere situatie ook kans om prijzen te verhogen. Ik ben benieuwd hoe dat verder gaat verlopen."

Servische biologische kersenbomen in volle bloei.

Servië, Bulgarije, Oekraïne
Tradin werkt met een exclusieve partner in Servië, waar een breed assortiment van biologisch zacht-, steen- en hardfruit vandaan komt. Te beginnen met de zure kersen die er de komende weken aan zullen komen. "In Servië werken we al meer dan twintig jaar met ons eigen project en zij zorgen jaar op jaar voor topkwaliteit en substantiële volumes. De zure kersenoogst ziet er goed uit. Ook in de aardbeien, frambozen en bramen verloopt de voorbereiding naar wens in Servië. Tot slot niet te vergeten, werken we ook met zeer goede partners in Bulgarije en Oekraïne."

Voor meer informatie:

Tom van Hees
Tradin Organic Agriculture
Stationsplein 61-65
1012 AB Amsterdam
06 31762995
tom.vanhees@tradinorganic.com  
www.tradinorganic.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.