Europese Commissie dringend verzocht tot uitstel nieuwe bio-verordening

Gesteund door de biologische voedingssector, dringen EU-wetgevers er bij de Europese Commissie op aan het in werking stellen van de nieuwe biologische verordening met een jaar uit te stellen.

De nieuwe wet- en regelgeving voor biologische landbouw die – na vele jaren van interinstitutionele onderhandelingen tussen leden van het Europees Parlement en de verschillende ministers van Landbouw in 2018 is goedgekeurd, zal naar verwachting het huidige systeem voor de certificering en afzet van biologische producten vereenvoudigen en een gelijk speelveld creëren voor importproducten en producten uit de EU.

In het bijzonder zal de nieuwe wet- en regelgeving de normen harmoniseren door één en hetzelfde systeem toe te passen op alle EU- en niet-EU-agrariërs en alle EU-consumenten dezelfde kwaliteitsgarantie te bieden, waar hun levensmiddelen ook vandaan komen.

Volgens de leden van het Europees Parlement in de commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling van het Europees Parlement (AGRI) is er echter meer tijd nodig om ervoor te zorgen dat het complexe, maar noodzakelijke systeem van gedelegeerde handelingen en uitvoeringshandelingen er ook daadwerkelijk komt en dat de lidstaten en agrariërs voldoende tijd krijgen om een succesvolle overgang naar het nieuwe verbeterde systeem van biologische teelt te kunnen realiseren.

In een brief aan commissaris van landbouw Janusz Wojciechowski benadrukt AGRI-voorzitter Norbert Lins namens zijn collega's dat het met spoed goedkeuren van dit stuk wet- en regelgeving niet de meest geschikte oplossing is en is om uitstel gevraagd van het in werking stellen van de nieuwe biologische wetgeving van 1 januari 2021 naar een jaar later –  1 januari 2022.

In die brief staat ook dat, ondanks de moeilijkheden die de huidige coronavirus-uitbraak met zich meebrengt, een extra jaar uittrekken voor het in werking stellen van de secundaire wetgeving dit toch al sterke beleid waarschijnlijk nog sterker zal maken en verder kan bijdragen aan de gemeenschappelijke doelstelling van het creëren van een duurzame voedselproductie.

Hoewel de Commissie onmiddellijk met de werkzaamheden is begonnen nadat de wet- en regelgeving in juni 2018 was aangenomen, merkten de leden van het Europees Parlement dat de noodzaak van een grondig debat het proces alleen maar vertraagde, zodra de over de meest gecompliceerde onderwerpen werd gesproken.

"Wij zijn van mening  dat het van cruciaal belang is om ervoor te zorgen dat de wet- en regelgeving die de toekomst van deze belangrijke sector zal bepalen, alleen wordt aangenomen in goed overleg met alle belanghebbenden en met de nodige controle vanuit beide medewetgevers."

De hele biologische beweging is aan boord
Eduardo Cuoco, directeur van de internationale biologische vereniging IFOAM, benadrukt dat, gezien de huidige situatie, de hele biologische beweging de Europese beleidsmakers vraagt om een uitstel van een jaar te overwegen voor het in werking stellen van de nieuwe biologische wet- en regelgeving van de EU.

Volgens Cuoco zou dit het voor de biologische telers en het biologische controlesysteem mogelijk maken 'zich te concentreren op het reageren op de coronavirus-pandemie en op het EU-burgers blijven voorzien van goede kwaliteit biologische producten'.

"Gezien de complexe aard van de biologische wet- en regelgeving van de EU ten aanzien van biologische landbouw en het tijdrovende proces van de ontwikkeling van de secundaire wet- en regelgeving, zou het in werking stellen ervan vanaf 1 januari 2021 ook zonder de coronaviruscrisis een uitdaging zijn geweest. De pandemie waar we in zitten versnelt dus eigenlijk alleen maar een reeds bestaand probleem", voegt hij toe.

IFOAM benadrukt dat er geen urgentie is om een juridische leemte te dichten, aangezien de huidige biologische wet- en regelgeving goed ingeburgerd is.

De vereniging voegt er nog aan toe dat het in werking stellen van de nieuwe biologische wet- en regelgeving van de EU wordt uitgesteld tot 2022 om biologische controle- en certificeringsinstanties en de lidstaten zo de mogelijkheid te kunnen bieden de noodzakelijke veranderingen voor te bereiden en uit te voeren die zullen worden verwacht op basis van de nieuwe eisen inzake controles en certificering, en zou biologische telers, verwerkers en handelaren ook de tijd geven om zich dienovereenkomstig aan te passen.

De ontwikkeling van het coronavirus
De Europese Commissie heeft laten weten de verzoeken om uitstel van de leden van het Europees Parlement en de belanghebbenden te hebben ontvangen en dat deze de situatie op dit moment aan het beoordelen is.

De uitvoerende macht binnen de EU zal naar verwachting in 2020 een ‘offensief’ actieplan opstellen, waarin zal worden onderzocht op welke manier biologische teelt de agrovoedingssector kan helpen de duurzaamheid binnen de hele agrovoedingsketen te verbeteren.

IFOAM benadrukt dat, hoewel de impact van het coronavirus op de biologische sector sterk verschilt tussen landen en sectoren, reguliere supermarkten, discountsupermarkten en selfservicesupermarkten de verkoop van het aantal biologische producten in verschillende landen, waaronder Italië, Duitsland en Finland zien stijgen.

"De vraag naar niet-bederfelijke biologische producten neemt toe, vooral die naar pasta, rijst, granen, conserven en bonen. Dit was vooral te merken aan het begin van de crisis", zegt Cuoco.

Hoewel het erop lijkt dat vooral bepaalde delen van de sector door de crisis zijn getroffen – met name de zuivel- en rundvleessector – geeft Cuoco aan dat 'het biologisch systeem over het algemeen veerkrachtiger is wanneer het door een dergelijke crisis wordt getroffen, omdat het minder afhankelijk is van externe input dan conventionele systemen'.

Cynthia Benites, senior beleidsadviseur voor biologische producten bij agrariërsvereniging COPA-COGECA, deelt deze mening en voegt hier ter verduidelijking nog aan toe dat in verschillende landen, zoals Duitsland en België, de verkoop van het aantal biologische producten is toegenomen, met name bij de detailhandel en de handel in granen, aardappelen en zuivelproducten.”

Bron: Euractiv


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Rss Twitter

© BioJournaal.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven