Biologische pinda's uit Neder-Oostenrijk

"Essentieel voor een goede oogst is de timing van het inzaaien"

Dankzij de intensieve inspanningen van het biologische teeltbedrijf van de familie Romstorfer in Raggendorf, Neder-Oostenrijk, ondersteund door het biologische tuinbouwbedrijf Thomay in Oberweiden, komen er voor het eerst biologische Oostenrijkse pinda's op de markt onder de merknaam Ja! Natürlich.

Vele maanden van voorbereidend werk zijn nog nodig voor de oogst die in de herfst plaats zal vinden. Pinda's zijn eenjarige, kruidachtige planten. Dit jaar worden ze geteeld op 12 hectare. Ze houden van warm en zonnig, hebben genoeg water en zonuren nodig en veel voedingsstoffen - dan voelt de pinda zich prettig in de Oostenrijkse bodem. In mei wordt de grond voorbereid op het zaaien, het oppervlak wordt losgemaakt en alle onkruid wordt verwijderd - mechanisch of handmatig, zonder enige chemische synthetische bespuiting.

Biologische teler Romstorfer / Foto: Rewe Österreich

Moment van zaaien is essentieel
"Essentieel voor een goede oogst is de timing van het inzaaien. Op dit moment is het weer helaas nog vrij onstabiel, de nachten zijn soms nog erg koel en daarom wachten we nog een paar weken voordat we gaan zaaien, omdat onze hoogwaardige zaden geen vorst kunnen verdragen. Maar te laat zaaien zou tot gevolg hebben dat de bodem te weinig vocht bevat. Daarom gaan we heel voorzichtig te werk," zegt bioteler Romstorfer.

Na het zaaien duurt het ongeveer 30 dagen voordat de eerste zaadlobben zich vormen. De pinda begint dan te bloeien vanaf ongeveer eind juli. De ondergrondse vruchten hebben ongeveer 140 tot 160 dagen nodig om te rijpen. De grond wordt onkruidvrij gehouden door middel van een eg en schoffel of met de hand. Trouwens: Niet alleen wij genieten van de pinda's van Ja! Natürlich. Ook muizen, everzwijnen en veldhazen eten graag van de pindazaden.

Bron: Rewe Österreich


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.