Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 16,4 miljoen euro GMO uitgekeerd in 2019

Tholen - Nederlandse telersverenigingen zijn, ondanks de 'versimpeling en versoepeling' van de Europese Gemeenschappelijke Marktordening (GMO), nog steeds niet bijster happig op de Europese GMO-euro's.

In 2019 werd nog geen zeventien miljoen euro (16,4 miljoen) uitgekeerd aan een negental aanvragers. Daarbij gaat het om vijf aanvragers voor 2019 en enkele nabetalingen, waarbij Best of Four* net als voor 2018 (10,3 miljoen euro) het meest kreeg uitgekeerd. In totaal werd 18 miljoen euro toegekend.

Veiling Zaltbommel moet een kleine vijftigduizend euro terugbetalen, net als in 2018 toen het om tweeduizend euro ging.

Twee factoren voor lager uitvallen GMO-bedrag
Dat laatste is overigens niet ongebruikelijk, licht Wim Rodenburg van Dutch Produce Association (DPA), de overkoepelende organisatie van telersverenigingen en enkele grote telers met een organisatiegraad van zo'n 80%, toe. 

"Bij het aanvragen en indienen van een projectplan wordt uitgegaan van schattingen over o.a. menskracht, benodigde hoeveelheden biologische bestrijders etc. Achteraf blijkt dan vaak dat de kosten lager uitvallen. Gunstig voor de teler, die de helft meebetaalt, en voor de subsidieverstrekker, Europa in deze."

Een tweede factor die zorgt dat de uitgekeerde bedragen vaak iets lager uitvallen dan de toegekende bedragen is de koppeling van het subsidieplafond aan de omzet van de aanvrager. "Als die omzet iets tegenvalt en dat blijkt pas gedurende de uitvoering van het operationeel plan, dan wordt het plafond ook lager."

Hogere toekenning voor 2020, maar nog geen 'stormloop'
Het voor 2019 uitgekeerde bedrag ligt fors lager dan de voor 2020 toegekende ruim 30 miljoen euro. Nog steeds is er dus geen sprake van een stormloop op de ooit zo populaire Europese subsidieregeling. De ruim 76 miljoen euro uit 2013 wordt bij lange na niet gehaald. 

Volgens Wim is er niet echt veel veranderd in de regeling, los van 'een paar dingetjes aangepast'. "De sluizen zijn zeker niet opengezet en de nieuwe opties, waaronder subsidie op insectengaas en teelt op water, zijn wel innovatief maar worden zeker nog niet heel grootschalig toegepast", zo gaf hij in januari al aan.

133 miljoen tot en met 2023
Tot en met 2023 is door de 5 telersverenigingen 133 miljoen euro aangevraagd, waarvan 18 miljoen voor 2019. De overige telerscoöperaties in het lijstje hierboven kregen een nabetaling uit een eerder jaar (2018) of moesten nog terugbetalen voor een eerder jaar.

De GMO kan worden ingezet door de organisaties om :

-de groenten- en fruitproductie van hun leden te verduurzamen;
-te voorkomen dat de inkomens van hun leden schommelen;
-de consumptie van groenten en fruit te verhogen.

*dat m.i.v. 1 januari 2020 onder de naam Oxin Growers met Van Nature fuseerde